ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY
W chorobie wrzodowej zastosowanie znajduje dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Zalecenia żywieniowe:
- spożywanie posiłków co 3-4 godziny, o stałych porach,
- spożywanie nie więcej niż 5 posiłków dziennie,
- posiłków bez pośpiechu i w miłej atmosferze,
- spożywanie posiłków o małej objętości,
- spożywanie lekkiej kolacji przed snem,
- nie spożywanie produktów o dużej zawartości błonnika,
- spożywanie warzyw i owoców w postaci gotowanych przecierów i rozcieńczonych soków.
W okresie zaostrzenia choroby:
- wykluczeniu z diety podlegają:
- pokarmy ciężkostrawne,
- pokarmy wzdymające,
- pokarmy długo zalęgające w żołądku.
W okresie remisji:
- dozwolone jest spożywanie warzyw i owoców surowych w formie rozdrobnionej.
Produkty przeciwwskazane:
- produkty nasilające i wywołujące: bóle brzucha, wzdęcia, odbijania i zgagę,
- gdy przyjmowane są leki z bizmutem nie wskazane jest mleko i jego przetwory.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)