Rys historyczny - dieta i żywienie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 7
Wyświetleń: 616
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rys historyczny - dieta i żywienie - strona 1

Fragment notatki:

Rys historyczny
I wojna światowa - British Rojal Socjety - raport z zapotrzebowania ludności na żywność
1925 - 37 - Organizacja Zdrowia Ligi Narodów - dane o żywności i żywieniu, w tym zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki mineralne
- standardy żywieniowe dla utrzymania zdrowia populacji (zwłaszcza niemowląt , dzieci, kobiet w ciąży)
II wojna światowa - Food and Nutrition Board. National Academy of Sciences - zalecenia żywieniowe dla armii
Po wojnie - Dane o spożyciu żywności i stanie odżywienia, zalecenia dla całej populacji → cel: utrzymanie zdrowia obywateli USA (niektóre składniki, uwzględniane: płeć, wiek, ciąża, laktacja).
1940 r. - pierwszy Komitet RDA - zdefiniowano składniki pokarmowe 1953 r. - zmieniono kryteria RDA -normy żywienia będą określały poziom składnika w diecie zapewniający dobry stan zdrowia większości populacji - ilość składnika pokarmowego w diecie powinna chronić nie tylko przed jego niedoborem, lecz także przed stresami oraz stanowić pewien margines bezpieczeństwa
- uzyskano dowody, że człowiekowi potrzebne są większe ilości określonych składników pokarmowych niż jedynie te, które zapobiegają chorobom wynikającym z niedoboru pożywienia.\
1974 - Definicje RDA
- poziom spożycia niezbędnych składników pokarmowych pokrywający potrzeby żywieniowe praktycznie wszystkich zdrowych ludzi w określonych grupach populacji - zalecane normy spożycia, a nie standardy żywieniowe.
1989 r. - Metodologia
spożycie składnika pokarmowego przez zdrowych ludzi (nie występują choroby z niedoborów żywieniowych)
obserwacje epidemiologiczne populacji, w której zlikwidowano kliniczne objawy niedoborów pokarmowych
badania bilansowe nad stanem zdrowia i spożyciem
badania - wywołanie niedoborów, niedoborów następnie ich likwidację ekstrapolacja badań na zwierzętach
zależność pomiędzy spożyciem składnika a wysyceniem tkanek i funkcjonowaniem na poziomie molekularnym RDA - energia i składniki - pokrycie zróżnicowanego zapotrzebowania poszczególnych osób i posiada margines bezpieczeństwa dla zapewnienia minimalnego zapotrzebowania całej grupy populacyjnej.
1994 r. Polska - analogiczne kryteria jak RDA
- poziom bezpieczny
- poziom zalecany
USA i Kanada. Normy żywienia DRI (37 składników).
Dietary Reference Intakes (Referencyjne Normy Spożycia)
nowa koncepcja parametrów ilościowego spożycia - zastosowanie w planowaniu i ocenie spożycia żywności przez zdrową część ludności kraju
RDA - (Recommended Dietary Allowances ( ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz