To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Sposób odżywiania:
niedoborowy: ilościowo, jakościowo (undernutrition)
nadmierne spożycie żywności i składników pokarmowych (overnutrition)
Konsekwencje:
- nieprawidłowy stan fizyczny i psychiczny
- podatność na choroby(obniżona odporność ogólnoustrojowa)
- zmniejszona wydajność pracy
- przedwczesne zgony
Efekty nieprawidłowego żywienia - nadmierna masa ciała i otyłość
- choroby cywilizacyjne(degeneracyjne), metaboliczne
- miażdżyca i jej następstwa
- nadciśnienie tętnicze
- cukrzyca
- osteoporoza
- próchnica zębów
- schorzenia przewodu pokarmowego
- niektóre postacie nowotworów Składniki niezbędne dla rozwoju i funkcjonowania organizmu (ok. 60)
- 10 - aminokwasów
- WNKT (K. linolowy, K.-.linolenowy. AA, EPA, DHA)
- 18 witamin i związków o charakterze witamin
- 21 - składników mineralnych
- H2O
- błonnik Genetyczna zmienność zapotrzebowania na składniki pokarmowe → utrzymanie stanu zdrowia?
Zapotrzebowanie populacji uwzględniające:
- wiek
- płeć
- aktywność fizyczna
- stany fizjologiczne
Rozwiązanie
Zalecenia ilościowe dotyczące spożycia skład .pokarmowych:
- zapewnienie pokrycia zmienności indywidualnej
- margines bezpieczeństwa min. zapotrzebowania
Odstępstwa od optymalnego spożycia
- zwiększone (witaminy, minerały)
-prewencja
- leczenie chorób degeneracyjnych
- działanie uboczne
- działanie toksyczne
- WIKT n-6 → peroksydacja → nowotwory
- żelazo suplementacja, wzbogacanie → nowotwory
- zmniejszone
- 10% bezpośredniego poziomu spożycia: brak zagrożeń; długi okres czasu - niekorzystna tendencja w zwyczajach żywieniowych
2/3 bezpiecznego poziomu spożycia - nieprawidłowe
- 10% ryzyko → dzieci, ciąża, laktacja
DRI
- 37 składników (karotenoidy?, flawonoidy?)
- 19 składników pokarmowych EAR i RDA
- 15 składników - AI
- 9 witamin i 13 składników mineralnych - UL
Instrument w ocenie ryzyka nadmiernego spożycia z żywności wzbogaconej (nie zawsze w rozsądnych granicach) w połączeniu ze stosowaniem suplementacji.
Fundamentalną zasadą europejskiej dyrektywy dotyczącej suplementów diety i podstawową zasadą prawa żywieniowego Unii Europejskiej jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)