Kliniczny zarys chorób - strona 6

note /search

Żywienie w ostrym nieżycie żołądka - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 448

ŻYWIENIE W OSTRYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Żywienie w ostrym nieżycie żołądka zależy od fazy choroby. Zalecenia żywieniowe: - pierwsze 24-48 godzin: - zalecana jest głodówka - należy podawać niesłodzone płyny takie jak: - przegotowana woda, - fizjologiczny roztwór NaCl, - herbata bez cukru, - napar...

Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 476

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁM NIEŻYCIE JELIT Dieta w przewlekłym nieżycie jelit powinna być bogatobiałkowa. Zalecenia żywieniowe: - dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu, - podawanie płynów obojętnych, osłaniających i garbnikowych do 1,5-2 l./dobę - zależności od nasilenia

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez encefalopatii - omówieni...

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 518

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez encefalopatii Zalecenia żywieniowe: - dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby, - żywienie w chorobach wątroby nie zależy od jednostki chorobowej, lecz od stopnia wydolności tego narządu i od występujących zaburzeń m...

Żywienie w przewlekłym nieżycie żołądka - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 392

· ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Przewlekły nieżyt żołądka może mieć różny przebieg. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie częstych posiłków - ok. 5, - spożywanie posiłków o niewielkiej objętości, - spożywanie pokarmów łatwo strawnych, - spożywanie potraw smacznych, urozmaiconych oraz est...

Żywienie w zaparaciu nawykowym - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 322

ŻYWIENIE W ZAPARCIU NAWYKOWYM Zalecenia żywieniowe - zaparcia spastyczne: - spożywanie pokarmów o temperaturze umiarkowanej, - podawanie błonnika w postaci gotowanych i rozdrobnionych warzyw i owoców, - spożywanie produktów wzmacniających procesy fermentacyjne, - ograniczenie białka zwierzęcego...

Zespół nadwrażliwości jelitowych - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 343

ŻYWIENIE W ZESPOLE NADWRAŻLIWOŚCI JELITA GRUBEGO Zalecenia żywieniowe: - dieta łatwo strawna, - ograniczenie produktów węglowodanowych w postaci fruktozy, rafinozy, stachiozy i laktozy, - spożyw...

Choroba wrzodowa żołądka - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 42
Wyświetleń: 658

CHOROBA WRZODOWA ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy to przewlekłe występowanie wrzodu (historia: opisał już w IV w p.n.e. Diokles z Koryntu) • Należy do najczęstszych chorób przew. pok., dotyczy ok. 5- 10% do...

Diagnostyka zakażenia Helicobacter pylori - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 602

Diagnostyka zakażenia Helicobacter pylori • Testy inwazyjne - test ureazowy (tzw. CLO-test, czułość ok. 85%, fałszywie ujemny w przypadku krwawiącego wrzodu) - hodowla i posiew (czułoś...

Etapy zarządzania ryzykiem - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 35
Wyświetleń: 861

ETAPY ZARZĄDZANIA RYZYKIEM I. Ocena ryzyka (bezpieczeństwa) dla populacji UE wynikającego z obecnego i przyszłego pobrania witamin i składników mineralnych dla grup populacji . II. Propozycje sposobu postępowania w odniesieniu do grup suplementów - ustalenie MSL ETAP I 1. Ilościowe określenie b...

Inhibitory pompy protonowej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 399

Inhibitory pompy protonowej (IPP) kierunkiem hamowania wydzielania kwasu solnego jest blokowanie końcowego etapu aktywnego transportu jonów wodorowych do światła żołądka, tzn. nieodwracalne unieczynnianie ATP-azy wodorowo-potasowej, zwanej