Wartość biologiczna

Aminokwasy Występowanie

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 28
Wyświetleń: 2142

- mięso, produkty zbożowe 7-8%, elastyna 15,6% WARTOŚĆ BIOLOGICZNA BIAŁEK Najwyższa wartość biologiczna...

Tłuszcz - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 840

. Charakteryzują się dużą zawartością skrobi (18%), zawierają 1,5-2,5% białka o wysokiej wartości biologicznej...

Klasy czystości wód - omówienie

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy higieny wieku dziecięcego
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1085

, w przypadku ich uzdatniania sposobem właściwym dla kategorii A2, b) wartość biologicznych wskaźników jakości...

Żywienie dziecka - jaja - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 14
Wyświetleń: 679

jest uważane za białko o najwyższej wartości biologicznej, w 100% przyswajalne przez człowieka. Żółtko jaja...

Modyfikacje chemiczne skrobi, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • dr hab. inż. Paweł Glibowski
  • Technologia żywności
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1834

wodochłonności mięsa -pozwala zredukować dodatek NaCl bez pogarszania smaku -brak zmiany strawności i wartości...

Warzywa i owoce - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1022

, są bliższe pod tym względem produktom zbożowym. Są one źródłem białka (soja 35-40%) o dość wysokiej wartości...

Diety przemysłowe

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 91
Wyświetleń: 2009

- zawierają białko o dużej wartości biologicznej, węglowodany i tłuszcze w różnych postaciach, niewielką ilość...

Egzamin gr 1, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • prof. dr hab. Barbara Sawicka
  • Towaroznawstwo surowców i produktów roślinnych
Pobrań: 385
Wyświetleń: 1631

, pomarańcze, cytryny, mandarynki 9. Na wartość biologiczną surowców strączkowych wywierają- źródło cennego...