Wszystko o mięsie
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Technologia gastronomiczna
utrwalania Zamrażanie -20 -30C Chłodzenie 0,4C (4-5 dni) Peklowanie NaNO2 i sól Bejcowanie zalewa kwaśne...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
utrwalania Zamrażanie -20 -30C Chłodzenie 0,4C (4-5 dni) Peklowanie NaNO2 i sól Bejcowanie zalewa kwaśne...
niższe D (krótszy czas sterylizacji) Mięso peklowane (np. szynka konserwowa)- stosuje się niską temp...
, mieszanina peklująca, przuprawy Czynność Temp. [st C] Czas [dni] Krojenie mięsa, usuwanie wody 1-2° 1...
. mielenie, peklowanie, mrożenie Trwałość, przechowywanie, sposób dystrybucji Nie podawać warunków objętych...
* + AH -> ROH + A* kwas erytrobowy (izoaskorbinowy): produkty mięsne peklowane i przetwory rybne 4...
.: polifenole powstające w procesie wędzenia, S-nitrozocysteina powstająca podczas peklowania oraz produkty...
giną w temperaturze -37°C w ciągu 5min) - solenie, peklowanie i wędzenie nie zabija larw * OWSIKI...
, którego użyto mleka w proszku zanieczyszczonego tlenkiem cynku). Używanie azotynu sodu (środek do peklowania...
mięsa tj. solenia, fermentacji i suszenia. Wędliny sarmackie są odpowiednio zasalane, peklowane...
giną w temperaturze -37°C w ciągu 5min) - solenie, peklowanie i wędzenie nie zabija larw * OWSIKI...