Charakterystyka firmy miesnej

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 917
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Charakterystyka firmy miesnej - strona 1 Charakterystyka firmy miesnej - strona 2 Charakterystyka firmy miesnej - strona 3

Fragment notatki:

Charakterystyka firmy. Historia firmy . Zakłady Mięsne w Sokołowie Podlaskim zostały wybudowane w październiku 1975r. Początkowo Zakłady były włączone w strukturę Mazowieckiego Kombinatu Przemysłu Mięsnego z siedzibą w Warszawie, a od 1978 r. weszły w skład Okręgowego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego (OPPMs) w Łukowie. Na podstawie zarządzenia z dnia 10 kwietnia 1989 r. nr 75 Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zmienionego następnie zarządzeniem z dnia 10 maja 1989 r. nr 87, Zakłady Mięsne w Sokołowie Podlaskim zostały wydzielone ze struktury OPPMs w Łukowie. Na bazie majątku OPPMs w Łukowie utworzone zostało Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego w Sokołowie Podlaskim. Dnia 20 maja 1992 r. Minister Przekształceń Własnościowych działając na wniosek Dyrektora i Rady Pracowniczej PPMs w Sokołowie Podlaskim dokonał aktu przekształcenia przedsiębiorstwa państwowego w spółkę akcyjną pod firmą „Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego” S.A. Cały kapitał akcyjny spółki został objęty przez Skarb Państwa.
W dniu 10 marca 1993 r. Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Spółki podjęło uchwałę o zmianie dotychczasowego Statutu Spółki. Zmianie uległ m.in. zapis Statutu odnoszący się do firmy Spółki. Od dnia 16 marca 1993 r. tj. od dnia wpisania powyższych zmian do rejestru handlowego, Spółka działa pod firmą „Sokołowskie Zakłady Mięsne” S.A.
Na mocy decyzji Komisji Papierów Wartościowych z dnia 14 maja 1993 r. nr RF-411-5-53-901/93 Spółka uzyskała zgodę na wprowadzenie do publicznego obrotu 1.750.000 Akcji Spółki. W okresie od 7 do 21 czerwca 1993 r. 1.050.000 akcji Spółki, stanowiących 60% kapitału akcyjnego zostało zaoferowanych do sprzedaży w ramach oferty publicznej. Od dnia 10 sierpnia 1993 r. akcje Spółki notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.
Połączenie czterech dużych firm stało się najbardziej spektakularnym wydarzeniem w dotychczasowej historii branży przetwórstwa mięsnego oraz jednym z ważniejszych wydarzeń na Giełdzie Papierów Wartościowych w 2000 roku. Proces ten możliwy był do zrealizowania dzięki Federacji Farmerów Szwedzkich, która została inwestorem branżowym i jednym z największych akcjonariuszy Sokołów S.A., Farm Food S.A., Jarosław S.A. oraz Mięstar S.A.
Spółki biorące udział w fuzji już od dłuższego czasu prowadziły szeroko zakrojone działania konsolidacyjne, skupiając wokół siebie szereg przedsiębiorstw przetwórstwa mięsnego. I tak, Sokołowskie Zakłady Mięsne S.A. przejęły Zakłady Mięsne w Kole, tworząc jedno z największych w kraju przedsiębiorstw w branży. Równolegle, Farm Food S.A. przejął kontrolne pakiety akcji Zakładów Mięsnych Jarosław S.A. i Mięstar S.A.
Dzięki zakończonemu procesowi fuzji powstała największa w kraju grupa wśród producentów mięsa i jego przetworów, z ok. 20% udziałem w polskim rynku, mogąca produkować ok. 1200 ton wysokiej jakości wyrobów dziennie. Misją przedsiębiorstwa jest konkurencyjność wytwarzanych wyrobów mięsnych na rynkach krajowych i zagranicznych.


(…)


Wieprzowa gotowana
Złota
Boczki : Wędzonki pozostałe: Kiszki, salcesony, pasztety:
Łuskany pieczony Łopatka pieczona Luksusowy Schab w majeranku Wędzony Extra Wędzonka Krotoszyńska Wśród asortymentu znajdują się także wyroby marki Gold - to prawdziwe złoto wśród wędlin dostępnych w Polsce. Kiełbasa Sucha Krakowska, Salami, Szynka Sarmacka to wyroby wędliniarskie najwyższej klasy. Starannie dobrane…
… Staropolska Kiełbaski Górskie
Karczek Sarmacki Polędwica Sarmacka Szynka Sarmacka
Gold Watykański:
Salceson Siostry Ludmiły, Kiełbasa Watykańska, Szynka Wieprzowa Watykańska, Parówki Cielęce Watykańskie, polędwica watykańska, schab watykański, pasztet pieczony watykański 250 g, pasztet wędzony watykański, szołdra watykańska.
: Szynka, Kiełbasa, Baleron, Polędwica, Wędzonka oraz Pasztet, to wśród polskich…
… naszych klientów oraz licznymi nagrodami na prestiżowych targach żywnościowych w Polsce i za granicą.
Wędzonki: Baleron Babuni, Boczek Babuni, Polędwica Babuni, Szynka Babuni Extra, Szynka Babuni Extra Imp, Wędzonka Babuni.
Wędzonki drobiowe: Filet Babuni.
Kiełbasy cienkie: Kiełbasa Babuni, Kiełbaski Babuni.
Pasztety i pieczenie: Pasztet Babuni, Pasztet Babuni -blok, Pieczeń Babuni.
Za: http://www.sokolow.pl…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz