Wykład - Jakość zdrowotna żywności
- Uniwersytet Łódzki
- Higiena i epidemiologia
Ochratoksyny (ziarna zbóż) -zmiany martwicze wątroby i nerek Patulina (gnijące owoce) -neurotoskycznie ...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
Ochratoksyny (ziarna zbóż) -zmiany martwicze wątroby i nerek Patulina (gnijące owoce) -neurotoskycznie ...
, aflatoksyny, patulinę, kwas penicylinowy, cytryninę. Ochratoksyny są wytwarzane przez kilka szczepów grzybów...
i inne są zdolne do wytwarzania mikotoksyn. Do najbardziej znanych mikotoksyn należą: aflatoksyny, ochratoksyny...
Mikotoksyny- znanych ponad 400: Aflatoksyny (B1, B2, G1, G2, M1, M2) Ochratoksyny (A i B) Paulina Zearalenon...
na znaczenie kliniczne mykotoksyn (aflatoksyny, ochratoksyny, zearalenon, trichoteceny) Czynniki warunkujące...
; Fusarium Główne aflatksyny: B1, B2, G1, G2, M1, M2; ochratoksyny: A B C; patulina; także: sterygratocyna...
: - aflatoksyny - ochratoksyny - trichotecyny - fumonisyny • Narażenia skórne na mykotoksyny są bardzo rzadkie...
doc zajmuje 24 strony i zawiera materiał związany z przechowywaniem żywności. Jest to część przedmiotu opakowalnictwo i przechowywanie żywności, który prowadzi dr inż. Bożena Sosnowska na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Materiał zawiera takie zagadnienia jak: cele i zadania przechowalnict...
, konie i ptaki. Nefrotoksyczne - ochratoksyny (Aspergillus ochraceus - zanik kanalików i kłębuszków...