Fermentowane produkty mięsne - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia Środowiska
z mioglobiną tworząc czerwoną nitrozomioglobinę (nitrozylomioglobinę)- pożądany kolor Salami: Szynka, słonina...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
z mioglobiną tworząc czerwoną nitrozomioglobinę (nitrozylomioglobinę)- pożądany kolor Salami: Szynka, słonina...
beztlenowym, a jednocześnie nadają kolor i zapach. W mięsie powstaje w wyniku reakcji azotynów z mioglobiną...
w układach biologicznych są: kompleksy hemoglobiny i mioglobiny (atom centralny - Fe) oraz chlorofil (atom...
pośrednia wysoka zawartość Mioglobina wysoka zaw. Wysoka zaw. Niska zaw. Miozyna niska zaw. Wysoka zaw...
pośrednia wysoka zawartość Mioglobina wysoka zaw. Wysoka zaw. Niska zaw. Miozyna niska zaw. Wysoka zaw...
krótkotrwałych, bogate w związki energetyczne włókna czerwone - są bogato ukrwione, bogate w mioglobinę...
i prężność tlenu znacznie się obniża. Dochodzi do dysocjacji mioglobiny, która uwalnia związany tlen...
powraca, krew przepływając przez nie porywa składniki zmiażdżonych tkanek (kreatyna, fosforany, mioglobina...
- zwyrodnienia mioglobin. Istota - zaburzenia przemian węglowodanów - upośledzenie krążenia kapilarnego - dowozu...
mięśniowych, niej zawieszone są jądra, barwnik mioglobina, kropelki tłuszczu i ziarnka glikogenu. Wyróżniamy...