Skład chemiczny mięsa
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Higiena i technologia przetwórstwa
to mioglobina, białka enzymatyczne. Białka zrębowe – kolagen i elastyna. Kolagen składa się z długich włókien...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
to mioglobina, białka enzymatyczne. Białka zrębowe – kolagen i elastyna. Kolagen składa się z długich włókien...
oddaje tlen. Wykres pozwalający odróżnić hemoglobinę (sigmoidalny) od mioglobiny (hiperboliczny) Wykres...
Mioglobina? Biochemia, M. Berg, L. Tymoczko, L. Stryer, PWN, 2007 Biochemia, M. Berg, L. Tymoczko, L. Stryer...
) Białka globularne (kłębuszkowe) Kształt kuli - stabilizują działania hydro -filowe i -fobowe Mioglobina...
, na jakość mięsa Produkty radiolizy mogą powodować oksydacje mioglobiny i tłuszczu mięsa Metody wykrywania...
włókna znajduje się sakoplazma. W sarkoplazmie znajdują się mioglobina, ziarenka tłuszczu, filamenty...
, MIOGLOBINA- mięśnie czerwone są w nią bogate, mają już zapas tlenu, Cykl Krebsa- 36 ATP. H20, co2 Włókna...
globularnych: mioglobina i hemoglobina (allosteryczność, efekt Bohra, regulatory allosteryczne...
: Szkieletowa ( Przytwierdzona do szkieletu, dużo mitochondriów i mioglobiny, włókna zawierają wiele jąder...
prostetycznej - barwnika. Należą tu hemoproteidy ( hemoglobina, mioglobina, cytochromy, katalaza, peroksydaza...