To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Elektromagnetyczne spektrum
Promieniowanie jonizujące stosowane w utrwalaniu żywności:
Strumień elektronów
Promieniowanie gamma
Promieniowanie X
Promieniowanie jonizujące:
Jonizacja związków chemicznych
Wysoka energia
Wysoka częstotliwość
Źródła promieniowania:
Radioizotopy
Kobalt 60; wysoka penetracja, okres połowicznego rozpadu 5,2 lat stosowany do napromieniowania żywości
Cez 137; niestosowany w utrwalaniu żywności
Pomiar radiacji - jednostki:
Rad - ilość energii zaabsorbowanego promieniowania odpowiadająca energii 100 ergom
Gray (Gy) = 100 radów
kGy = 1000 Gy
Dawki letalne:
Bakterie, formy wegetatywne: 0,5 - 10 kGy
Spory bakteryjne: 10 - 50 kGy
Ludzie i zwierzęta: 0,005 - 0,01 kGy
Insekty: 0,1 - 1 kGy
Typy obróbki:
Radapertyzacja; 30 - 40 kGy, stosowane dawki w sterylizacji
Radiciolacja; 2,5 - 10 kGy, stosowana redukcji liczby drobnoustrojów
Reduryzacja; 0,75 - 2,5 kGy, stosowana do redukcji licznych drobnoustrojów i polepszenie jakości żywności
Procesy związane z napromieniowaniem:
Sterylizacja
Pasteryzacja
Dezynfekcja
Inhibicja kiełkowania
Czy napromieniowania żywność jest bezpieczna w spożyciu:
Żywność nie może stać się radioaktywna przy stosowanych energiach w napromieniowaniu
Poniżej 10 kGy
Radura - jest międzynarodowym symbolem, używanym w celu oznaczenia napromieniowanej żywności. Od 1986 roku w USA wszystkie napromieniowane produkty muszą być nim obowiązkowo oznaczone.
Żywność dopuszczona do napromieniowania w USA:
Świeże owoce i warzywa Zioła i przyprawy
Wieprzowina
Ziemniaki
Drób
Zalety utrwalania żywności poprzez promieniowanie:
Redukcja drobnoustrojów patogennych Redukcja drobnoustrojów powodujących psucie się żywności
Redukcja insektów
Zastąpienie toksycznych fumigantów
Zapobieganie kiełkowania
Metoda tańsza niż mrożenie
Zmiany sensoryczne:
Przy dawkach większych niż 1,5 kGy pojawiają się produkty, które negatywnie wpływają, na jakość mięsa
Produkty radiolizy mogą powodować oksydacje mioglobiny i tłuszczu mięsa Metody wykrywania żywności napromieniowanej:
(…)
… i sera Camembert poddanego naświetlaniu dawką 0,5 kGy, a w przypadku avocado, mango, papaja dawką 0,3 kGy i wyższą.
Innymi radiolitycznymi produktami radiolizy tłuszczów są 2-alkilo-cyklobutanony, które są uważane za specyficzne markery radiacji, ponieważ nie są…
Detekcja napromieniowanej żywności metodą spektroskopii elektronowego rezonansu paradygmatycznego:
W wyniku radiacji i żywności tworzone są wolne rodniki mogą być silnie związane z produktem lub trudno dostępne np. w żywności suszonej
Technika ta pozwala na wykrycie dawek od 0,5 kGy, przy czym w przypadku…
Spektroskopia EPR, czyli Spektroskopia Elektronowego Rezonansu Paramagnetycznego - jest technikom pozwalającą na wykrycie związków posiadających niesparowane elektrony, czyli będące wolnymi rodnikami.
Detekcja histologiczna
Zniszczenie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)