Białka - aminokwasy

Nasza ocena:

5
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1827
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Białka - aminokwasy - strona 1 Białka - aminokwasy - strona 2

Fragment notatki:

BIAŁKA Są to wielkocząsteczkowe związki chemiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu oraz azotu
Atomy te łączą się ze sobą w określony sposób tworząc wiele różnych aminokwasów z których 18 to elementarne części składowe białek, dwa z nich dodatkowo zawierają siarkę
Aminokwasy łączą się w białkach wiązaniami trans-peptydowymi
Nazwa białka - inaczej proteiny wywodzi się z greckiego słowa proteo, które oznacza pierwszy, najważniejszy
PODZIAŁ BIAŁEK BIAŁKA PROSTE budowane są wyłącznie z aminokwasów Protaminy - posiadają charakter silnie zasadowy, charakteryzują się dużą zawartością agrininy oraz brakiem aminokwasów zawierających siarkę. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Najbardziej znanymi protaminami są : klupeina salmina, cyprynina, ezocyna, galina Histony - podobnie jak protaminy posiadają charakter silnie zasadowy, i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Są składnikami jąder komórkowych ( w połączeniu z kwasem dezoksyrybonukleinowym), czyli są obecne również w erytroblastach. W ich skald wchodzi dużo ilość takich aminokwasów jak lizyna i arginina Albuminy - są to białka obojętne, spełniające szereg ważnych funkcji biologicznych : są enzymami, hormonami i innymi czynnymi biologicznie związkami. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli, łatwo ulegają koagulacji. Znajdują się w tkance mięśniowej, osoczu krwi i mleku Globuliny - w ich skald wchodzą wszystkie aminokwasy białkowe, z tym że kwas asparaginowe i kwas glutaminowy w znaczniejszych ilościach w odróżnieniu od albumin są słabo rozpuszczalne w wodzie, dobrze rozpuszczalne w rozcieńczonych roztworach soli : posiadają podobne właściwości do albumin. Występują w dużych ilościach w płynach ustrojowych i tkance mięśniowej Prolaminy - są to typowe białka roślinne występują w nasionach. Charakterystyczną właściwością jest zdolność rozpuszczania się w 70% etanolu Gluteliny - podobnie jak prolaminy - są typowymi białkami roślin, posiadają zdolność rozpuszczania się w rozcieńczonych kwasach i zasadach Skleroproteiny - białka charakteryzujące się dużą zawartością cysteiny i aminokwasów zasadowych oraz kolagenu i elastyny, odznaczają się dużą zawartością proliny i hydroksyproliny. Nie są rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli. Są to typowe białka o budowie włóknistej, dzięki temu pełnią funkcje podporowe. Do tej grupy białek należy kreatyna BIAŁKA ZŁOŻONE Chromoproteiny - złożone z białek prostych i grupy prostetycznej - barwnika. Należą tu hemoproteidy ( hemoglobina, mioglobina, cytochromy, katalaza, peroksydaza - zawierające układ hemowy) oraz flawoproteidy
Fosfoproteiny - zawierają około 1% fosforu - w postaci reszt kwasu fosforowego. Do tych białek należą : kazeina mleka, witelina żółtka jaja, ichtulina ikry ryb


(…)


Podstawowa struktura aminokwasów : atom węgla z dołączoną grupą aminową - Nh2 i grupą karboksylową - COOH, a ponadto atomy wodoru z rodnikiem bocznym -R, który w różnych aminokwasach ma odmienną budowę.
PODZIAŁ AMINOKWASÓW
Alifatyczne - R = struktura liniowa (glicyna, alanina, walina, leucyna, izoleucyna, seryna, treonina, cysteina, metionina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, lizyna, arginina )
Aromatyczne R = struktura zamknięta ( histydyna, fenyloalanina, tyrozyna, tryptofan)
Cykliczne R= struktura cykliczne ( prolina)
Z niepolarny, obojętnym łańcuchem bocznym np. glicyna, alanina, walina, lecucyna, izoleucyna, prolina, fenyloalanina, tryptofan, metionina
Z polarnym, obojętnym łańcuchem bocznym np. seryna, treonina, cysteina, tyrozyna, asparagina i glutamina
Z łańcuchem bocznym posiadającym ładunek np. kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, histydyna, lizyna i arginina
Kwasowe - kwas glutaminowy i kwas asparaginowy
Zasadowe - lizyna, arginina, histydyna
Siarkowe - metionina i cysteina
Hydroksylowe - seryna i treonina
Egzogenne (niezbędne) - organizm ludzi nie jest w stanie ich sam wytwazrzać - lizyna, metionina, leucyna, izoleucyna, walina, treonina, fenyloalanina, tryptofan
Względnie egzogenne - histydyna (egzogenna dla dzieci) i arginina
Endogenne ( nie niezbędne) - organizm może je sam wytwarzać
- glicyna, alanina, prolina, seryna, cysteina, tyrozyna, asparagina, glutamina, kwas glutaminowy …
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz