Wpływ ogrzewania na jakość żywności, sem IV
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Technologia żywności
) -temperatura chleba- skórki do 250; miękiszu nie więcej niż 100 C Temperatura miękiszu wystarczy do: - zabicia...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
) -temperatura chleba- skórki do 250; miękiszu nie więcej niż 100 C Temperatura miękiszu wystarczy do: - zabicia...
warstwa przezroczysta - miękisz spichrzowy; specyficzna budowa aparatu szparkowego (16 kom.); inne: Riccia...
ziemniaki pozwalają zachować wilgotność miękiszu. Do miękiszu dodawane są ponadto warzywa i owoce: marchew...
miękiszu, natomiast do pełnego, wyrazistego smaku i aromatu niezbędna jest pewna ilość kwasu octowego...
(zbudowana z miękiszu), jak u pestkowca albo sucha i twarda jak w strąkach. Zależnie od rodzaju mezokarpu...
miękiszu asymilacyjnego, nawet stukrotnie w porównaniu z innymi roślinami - mogą gromadzić CO2 w nocy...
, jego wyglądzie, smaku, aromacie i strukturze miękiszu. Wypiek odbywa się w specjalnych piecach piekarskich...
komórkowych i zmniejszenie liczby plasmodesm, np. w miękiszu obserwuje się rozklejanie komórek, które tracą...
przerośnięte, zbyt długa fermentacja miękisz wilgotny i lepki, miękki, brunatna skorka-> za dużo cukru, mąka...
miękiszu asymilacyjnego, nawet stukrotnie w porównaniu z innymi roślinami - mogą gromadzić CO2 w nocy...