Procesy podstawowe w technologii żywności
- Uniwersytet Wrocławski
- Procesy i techniki produkcyjne
-D-galaktozydy, w tym również laktozę - dwucukier występujący w mleku. Jest on rozpowszechniony...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
-D-galaktozydy, w tym również laktozę - dwucukier występujący w mleku. Jest on rozpowszechniony...
- przemiany: - węglowodanów - laktoza najintensywniej - bakterie fermentacji mlekowej - ziarniaki, przemiana...
koncentracji i zamrażaniu (piaszczystość - laktoza, uszkodzenie struktury, kryształy lodu). Krystalizacja cukru...
– do drugiej probówki, – 4 krople 0,5% roztworu maltozy lub laktozy – do trzeciej probówki, – 4 krople 0,5...
Fermentacja propionowa Pewne szczepy mogą fermentować laktozę. Wykorzystują ją gdy mają szansę wzrostu...
po indukcji) - transportowany związek nie ulega zmianom Transport aktywny (symport: u E,Coli: laktoza+H+; PO4...
, szaro-białe kolonie śluzowe; na McConkey'a mogą rozkładać laktozę (intensywnie różowe). Szeroko...
z nich to: tłuszcz, białko laktoza sole mineralne Skład chemiczny mleka jest wypadkową działania wielu czynników...
. sacharoza, maltoza, laktoza, rafinoza, stachioza) Polisacharydy - złożone z więcej niż 10 jednostek...
celów (dodatki wzbogacające dla dzieci) Wyrób cukru mlekowego: cukier mlekowy (laktoza) zostaje...