To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
SEPERACJA UKŁADÓW HETEROGENICZNYCH
ROZDZIELANIE MECHANICZNE
cedzenie sedymentacja filtracja flotacja
grawitacyjna wirówkowa w hydrocyklonie
grawitacyjna próżniowa ciśnieniowa wirówkowa
selektywność
ZAWIESINY
monodyspersyjna - jeden rodzaj cząsteczek
polidyspersyjna - więcej niż jeden rodzaj
jednorodna - większość jest jednego rodzaju
niejednorodna - mniejsze i większe cząsteczki
Zawiesina monodyspersyjna to nie jednorodna.
zawiesina rozcieńczona 70% objętości ciała stałego
ε - porowatość zawiesiny - udział objętościowy cieczy w zawiesinie
φ - udział objętościowy ciała stałego
cs - udział masowy ciała stałego cc - udział masowy cieczy Cs - koncentracja ciała stałego Ciało stałe:
100 m - gruboziarniste sedymentacja (łatwo opadają)
dcs dcs/L0 [...] 1 R=R'
Cząsteczka opada ruchem utrudnionym (opadanie gromadne)
(…)
… wtedy działające na próbkę jest 5 tys. razy większe od przyspieszenia ziemskiego)
wpadek D, wzrost siły odśrodkowej -> komórki eukariotyczne - > zniszczone komórki eukariotyczne - > precypitaty białkowe - > bakterie - > zniszczone komórki bakteryjne - > rybosomy
Wirówki w mleczarstwie
Oczyszczanie mleka
W celu oddzielenia zanieczyszczeń os surowego mleka stosuje się wirówki oczyszczające
Odtłuszczenie mleka
Klasycznym zastosowaniem jest oddzielenie mleka chudego od serwatki
Stosowane tu wirówki separacyjne odtłuszczające mleko nie tylko oddzielają tłuszcz od mleka chudego.
Odtłuszczone mleko jest następnie ponownie mieszane ze śmietaną aby uzyskać pojedynczą zawartość tłuszczu w mleku lub poddać je dalszemu przetwarzaniu (np. serowaceniu)
Śmietana jest z reguły przetwarzana na masło
Wyrób twarogu, serka śmietankowego zostaje napełnione zagęszczonym chudym mlekiem. W trakcie procesu odbiera się nadmiar serwatki. Następnie wylewa się skoncentrowany twaróg
Wyrób kazeiny: wytrącona kazeina jest oddawana w specjalnej wirówce sedymentacyjnej. Kazeina ma zastosowanie do różnych celów (dodatki wzbogacające dla dzieci)
Wyrób cukru mlekowego: cukier mlekowy (laktoza) zostaje wytrącony i oddzielony w specjalnej wirówce…
… rozdział mieszaniny i ciecz klarowna odpływa z wirówki rura ssącą lub przez próg przelewowy (wirowanie ciągłe). Cząstki ciała stałego osiadają na ścianach bębna i usuwane są okresowo lub w sposób ciągły zależnie od rodzaju pracy wirówki (okresowej lub ciągłej).
Wirówka sedymentacyjna (kanałowa)
Szybkość osadzania
Szybkość uniesienia
V* - strumień objętości zawiesiny
W pierścieniowej warstwie cieczy…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)