Sprawozdania z chemii żywności (UR Kraków)
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
polisacharydów, odróżnianie tłuszczów obojętnych od wolnych kwasów tłuszczowych. Ponadto, dokument porusza...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
polisacharydów, odróżnianie tłuszczów obojętnych od wolnych kwasów tłuszczowych. Ponadto, dokument porusza...
redukujące lub utleniające i w ten sposób biorą udział w rozkładzie ligniny, np. przez rozcinanie pierścieni...
nitronaftalenu nadmanganianem potasu w środowisku kwaśnym otrzymano kwas 4-nitroftalowy (kwas 4-nitrobenzeno-1,2...
się szkodliwego kwasu mlekowego i oksydaza L-aminokwasowa bezpośrednio utleniająca aminokwasy w mikrociałkach...
. Najczęściej woski są estrami długołańcuchowych alkoholi oraz kwasów tłuszczowych. Ulegają zmydleniu w wysokiej...
, kwasy nukleinowe, ATP, NAD+ i in., a także chityny i innych związków (oraz metabolitów tych związków...
metalu, sam utleniając się do kwasów aldonowych. Redukowanymi kationami są: Cu+2 w próbach Fehlinga...
Kwasy Tłuszczowe (wit. F); * budulcowe m.in. błon komórkowych oraz wielu hormonów; *magazynują wodę...
garbnikowe, woski i smoły Substancje swoiste: kwasy humusowe, kwasy fulwowe, huminy i ulminy W procesach...
z NaOH dają odpowiednie sole. Kwas chlorawy HClO2 jest silnym środkiem utleniającym, występuje...