Chemia w kuchni - omówienie
- Politechnika Wrocławska
- Chemia w życiu codziennym
siedmiowodny - (Na2SO4*7H2O) powstający na skutek spontanicznej hydratacji siarczanu bezwodnego. Sól kuchenna...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
siedmiowodny - (Na2SO4*7H2O) powstający na skutek spontanicznej hydratacji siarczanu bezwodnego. Sól kuchenna...
- pochodzi z adhezji cząsteczek wody na cząstkach glebowych, decydują o niej siły van der Waalsa i hydratacja...
substancji jak białko, tanina, żelatyna które są stabilne przez solwatację ( w wodzie przez hydratację...
najlepiej nadają się jony ulegające silnej hydratacji, np. w solach (NH4)2SO4, Na2SO4, MgSO4. Szeregi...
. Do tego celu najlepiej nadają się jony ulegające silnej hydratacji, np. w solach (NH4)2SO4, Na2SO4, MgSO4...
wytrzymałości, większy skurcz, większe ciepło hydratacji, większa higroskopijność Czasy wiązania...
bardziej szczelne i wytrzymałe. W o d a z a r o b o w a Woda w mieszance betonowej jest potrzebna do hydratacji...
jej po roślinie PĘCZNIENIE * uwadnianie (hydratacja) substancji o charakterze koloidów, które przyciągają...
roztworu powstaje nowa faza mineralna. Hydratacja - uwodnienie, przyłączenie cząsteczek wody: CaSO4...
geologiczny, który doprowadził do wytworzenia się tych złóż: hydratacja, sylifikacja, ewaporacja, kompakcja...