Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej - bydło
- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Biologiczne podstawy produkcji zwierzęcej
po wycieleniu 22-28% suchej masy, 12-18% białka (w tym 10-15% albumin i globulin), 6-8% tłuszczu, 3-3,5...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
po wycieleniu 22-28% suchej masy, 12-18% białka (w tym 10-15% albumin i globulin), 6-8% tłuszczu, 3-3,5...
), tłuszcze, białka (przede wszystkim globuliny), sole mineralne, kwas askorbinowy (witamina C), kwas...
(-) globuliny anty-D. Zaburzenia współwystępujące 1) Anomalie w rozwoju fizycznym Te różne zniekształcenia...
niedoborem lub brakiem VIII czynnika krzepnięcia krwi (globulina antyhemofilowa tj. AHG). Jest on potrzebny...
FIZJOLOGIA OGÓLNA TRANSPORTY BŁONOWE Transport przezbłonowy - komórka kontaktuje się z przestrzenią pozakomórkową, skąd pobiera różne związki niezbędne do jej funkcjonowania oraz wydala powstające w niej produkty. Błona komórkowa nie może swobodnie przepuszczać różnych związków, gdyż uniemożliwiał...
Wirus zakażając komórkę ssaka musi: Przyłączyć się do niej i wniknąć Powielić swój genom Odtworzyć białka wirusowe za pomocą komórkowych mechanizmów syntezujących Utworzyć cząsteczki wirusów potomnych, a cykl replikacyjny musi zakończyć zanim zabije komórkę gospodarza. Wirus kiedy wniknie d...
globulin i strukturalnych 30-50 Koagulacja białek miofibryiamych Owpływają na zdolność wiązania wody...
białek - dezaminacja aminokwasów i wytwarzanie mocznika, synteza białek osocza (albumin, globulin α i β...
, natomiast mniejsza część 20% w postaci związanej z różnymi białkami osocza, zarówno z albuminami jak i globulinami...
miejsce jego wytwarzania to hepatocyt, natomiast we frakcji białek osocza wędruje z alfa globulinami...