To tylko jedna z 24 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Układ pokarmowy część II Żołądek Żołądek jest workowatym zbiornikiem o pojemności wynoszącej u dorosłego człowieka ok. 1,5 litra. Położenie żołądka, jego kształt oraz wielkość są zmienne i zależą od stopnia wypełnienia, napięcia mięśniówki a także postawy ciała. Przechodzący tu z przełyku pokarm poddawany jest mechanicznej i chemicznej obróbce do postaci półpłynnej papki pokarmowej. Proces ten trwa najczęściej około od 2 do 3 godzin. Przejściowe gromadzenie pokarmu w żołądku ma również na celu zabezpieczyć jelito cienkie przed zbyt szybkim przepełnieniem masami pokarmowymi. W wyniku skurczów błony mięśniowej większe fragmenty ulegają rozdrobnieniu na mniejsze, natomiast do chemicznego rozkładu zachodzi w wyniku kontaktu z sokiem żołądkowym będącym wydzieliną gruczołów śluzówki żołądka. W momencie zakończenia czynności związanych z uformowaniem się papki pokarmowej, zwieracz odźwiernika ulega rozluźnieniu i półpłynne masy przedostają się do dwunastnicy. Błona śluzowa zasadniczo nie odgrywa znaczącej roli we wchłanianiu składników pokarmu. Z substancji resorbowanych do organizmu przez błonę śluzową żołądka, należy wymienić głównie wodę, elektrolity, cukry proste, alkohol i niektóre leki. Anatomicznie żołądek podzielony jest na 4 regiony: wpust, dno, trzon i część odźwiernikową. Histologicznie ściana zbudowany jest podobnie jak w pozostałych częściach cewy pokarmowej z następujących warstw:
● błony śluzowej
● błony podśluzowej
● błony mięśniowej
● błony surowiczej
Błona śluzowa Tworzy najbardziej wewnętrzną warstwę ściany żołądka (o powierzchni ok. 0,8m 2 ) zbudowaną z następujących warstw: ○ nabłonka powierzchownego ○ blaszki właściwej błony śluzowej ○ blaszki mięśniowej błony śluzowej
Nabłonek powierzchowny zbudowany jest z wysokich komórek walcowatych o jądrach owalnych zlokalizowanych w dolnych częściach cytoplazmy. Część szczytowa komórek zawiera ziarna mucynogenu gromadzonego w licznych wakuolach, co sprawia, że ten rejon na preparatach mikroskopowych wybarwia się jasno. Śluz jest mieszaniną wody, glikoprotein oraz proteoglikanów i stanowi główny składnik bariery chroniącej błonę śluzową przed szkodliwym działaniem składników soku żołądkowego jak kwas solny i pepsyna. Oprócz śluzu komórki nabłonka powierzchownego wydzielają także jony wodorowęglanowe, które neutralizując kwaśną treść żołądka dodatkowo zabezpieczają błonę śluzową przed miejscowym uszkodzeniem. Powierzchnia szczytowa komórek wyposażona jest liczne mikrokosmki, które pokryte są od zewnątrz warstwą glikokaliksu i śluzu. Pod nabłonkiem powierzchownym leży
(…)
… marskości. W cytoplazmie zawarte są liczne krople lipidowe, w których gromadzona jest witamina A. Komórki Ito wydzielają ponadto lamininy, proteoglikany i czynniki wzrostu oraz niewielką ilość erytropoetyny.
Czynność wątroby ● Uczestniczy w metabolizmie węglowodanów - magazynuje glikogen, reguluje poziom glukozy we krwi wpływając na glikogenezę, glikogenolizę i glukoneogenezę, przekształca węglowodany i białka w kwasy tłuszczowe i trójglicerydy
● Uczestniczy w metabolizmie lipidów - oksydacja trójglicerydów i wytwarzanie energii, synteza lipoprotein osocza, fosfolipidów, cholesterolu
● Uczestniczy w metabolizmie białek - dezaminacja aminokwasów i wytwarzanie mocznika, synteza białek osocza (albumin, globulin α i β) oraz czynników krzepnięcia, synteza aminokwasów endogennych
● Wytwarza insulinopodobne…
… lepiej rozwiniętą siateczkę śródplazmatyczną gładką uczestnicząca w procesach glikolizy i syntezy lipidów. Przewody żółciowe Boczne powierzchnie przylegających do siebie hepatocytów posiadają rynienkowate zagłębienia zwane kanalikami żółciowymi. Są to pierwsze odcinki wyprowadzające żółć z hepatocytów. Kanaliki żółciowe łączą się w krótkie przewodziki międzyzrazikowe wysłane nabłonkiem sześciennym…
… o pH zasadowym. Zawiera wodę, elektrolity (dominują jony wodorowęglanowe odpowiedzialne za odczyn zasadowy wydzieliny), liczne enzymy hydrolityczne (trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydazy - rozkładają białka, amylaza - trawi skrobię i dekstryny, lipaza oraz fosfolipaza A- trawią tłuszcze, elastaza - elastynę, nukleazy - kwasy nukleinowe).
Część wyprowadzająca: pierwszym odcinkiem leżącym w obrębie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)