Glikolipidy - strona 5

Kolokwium

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr Robert Socha
  • Chemia żywności
Pobrań: 1953
Wyświetleń: 5642

+ Cu2O + 2H2O 22. Glikolipidy Glikolipidy to lipidy zawierające: glicerol lub sfingozynę oraz kwasy...

Błona komórkowa - wykład

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • dr Joanna Strubińska
  • Biologia komórki
Pobrań: 602
Wyświetleń: 1715

wchodzi także np. sfingozyna (z choliną), która łatwo łączy się z węglowodanami tworząc glikolipidy (grupy...

Biochemia - struktura makrocząsteczek

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz
Pobrań: 336
Wyświetleń: 5362

innych, złożonych związków jak: kwasy nukleinowe (ryboza, deoksyryboza), czy glikolipidy 2.2 Klasyfikacja cukrów...

Metody oparte na wbudowywaniu barwników

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • prof. dr hab. Jerzy Szczapa
  • Analiza żywności
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1533

również inne składniki (fosfolipidy, glikolipidy i inne) Pochodne tłuszczowe - pochodne tłuszczów prostych i złożonych...

Karmienie naturalne

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Dietetyka pediatryczna
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1036

źródło galaktozy niezbędnej do syntezy glikolipidów mózgu. Wraz z oligosacharydami stymuluje także rozwój...

Lipidy - kwasy tłuszczowe 1

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 84
Wyświetleń: 721

mykocerozowy (2,4,6,8-tetrametylo oktakozanowy) występujący w woskach i glikolipidach (mykozydach). Podobne...