Glikogenoliza - strona 2

Wykład - właściwości fizyczne mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • mgr Anna Wolańciuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1820

egzotermicznych przemian biochemicznych (głównie glikogenolizy). Temperatura mięsa wzrasta i w zależności od tempa...

Mechanizm regulujący i układ hormonalny

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Marzena Suchy
  • Fizjologia człowieka
Pobrań: 294
Wyświetleń: 1778

- odpowiada za podwyższenie poziomu cukru we krwi (pobudza proces glukoneogerezy i glikogenolizy). - nadnercza...

Fizjologia zwierząt - hormony

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Fizjologia zwierząt
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1379

(ale też: aminokwasy, kortyzol, ACh) Zwiększa st. glukozy we krwi (aktywuje glukoneognezę i glikogenolizę...

Poubojowe przemiany mięsa

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Anatol Baraniak
  • Higiena i technologia przetwórstwa
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1862

beztlenowej glikogenolizy, szybkie nagromadzenie znacznych ilości kwasu mlekowego, co wywołuje szybki spadek...

Biochemia - wykład 8

  • Politechnika Śląska
  • Biochemia
Pobrań: 217
Wyświetleń: 1358

po to by w okresach między posiłkami można było zaktywizować glikogenolizę i żeby glikogen był źródłem glukozy...

Hormony-opracowanie

  • Uniwersytet Wrocławski
  • dr Bożena Sawicz
  • Fizjologia
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2142

glikogenolizy, spadek obwodowego zużycia glukozy, wszystko to prowadzi do wzrstu stężenia gluzkozy we krwi...

Biologia komórki - wykład 1

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Jędrzej Antoniewicz
  • Biologia komórki
Pobrań: 448
Wyświetleń: 2030

kwasów tłuszczowych, cholesterolu i sterydów zawiera enzymy uczestniczące w glikogenolizie tworzy...