Białka i sacharydy w chemii żywności
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
ryboza deoksyryboza cukry złożone dwucukry (disacharydy) 2 monozy maltoza (2x glukoza) sacharoza (glukoza...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
ryboza deoksyryboza cukry złożone dwucukry (disacharydy) 2 monozy maltoza (2x glukoza) sacharoza (glukoza...
między DNA i RNA - cukier: w DNA 2'deoksyryboza w RNA ryboza - DNA dwie komplementarne nici tworzące α-heliks...
azotowych. Każdy nukleotyd DNA jest połączeniem kwasu fosf, cukru - deoksyrybozy i jednej z zasad azotowych...
, -aromatycznej zasady azotowej Połączenie pentozy, którą w przypadku DNA jest deoksyryboza, z zasadą azotową...
Znajdziemy w nich takie zagadnienia jak: regulacja syntezy enzymów, indukcja, represja, represja kataboliczna, operon laktozowy, operon tryptofanowy, szlak metabolizmu laktozy u E. coli, regulacja aktywności enzymatycznej, Chemostat i turbidostat, struktura DNA, metody wzbogacania podczas selekcji ...