Fortyfikacja żywności
- Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
- Żywienie dziecka
został przez fortyfikację pasz w ilości 0,05 - 0,2% Produkcja kwasu glutaminowego stosowanego jako wzmacniacz smaku...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
został przez fortyfikację pasz w ilości 0,05 - 0,2% Produkcja kwasu glutaminowego stosowanego jako wzmacniacz smaku...
, azaseryna jako analog kwasu glutaminowego i sulfonamidy jako analogi kwasu p-aminobenzoesowego stosowane...
Cykl kwasu cytrynowego: Powstały na skutek dekarboksylacji pirogronianu acetylo-CoA...
+ 6H2O Gdy substratem oddechowym jest związek bardziej utleniony, kwas organiczny, wówczas RQ > 1...
: • prolina; • glicynobetaina; • kwas β- trimetyloaminopropanowy; • kwas S-dimetylosulfonopropanowy; • kwas...
ta może zachodzić w warunkach tlenowych i wtedy pirogronian ulega oksydacyjnej dekarboksylacji do acetylo CoA...
do komórek pochew okołozwiązkowych; • Komórki pochew okołozwiązkowych- reakcji dekarboksylacji i wydzielanie...
, czyli transportu biernego spowodowanego gradientem stężeń słabe kwasy, barbiturany, niektóre sole mineralne...
% Glutamina Kwas glutaminowy - białka mleka 21,7%, pszenica 31,4%, kukurydza 18,4%, soja 18,5%, sól sodowa...
) - produkcja aminokwasów Zawartość aminokwasów w autolizacie drożdży Aminokwas % w biomasie Kwas glutaminowy...