Bakterie i wirusy - informacje ogólne
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Mikrobiologia żywności
, proliny, kwasu glutaminowego oraz chlorków potasu, które działają stabilizująco na równowagę osmotyczną...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
, proliny, kwasu glutaminowego oraz chlorków potasu, które działają stabilizująco na równowagę osmotyczną...
Nmetylodiasparaginowego. To są tzw. receptory dla kwasy glutaminowego (aminokwas pobudzający). Receptor NMDA (receptor...
synteza kwasy fosfatydowego. Syntetyzowany w reticulum endoplazmatycznym i matrix mitochondrialnym...
naturalnym homopoliamidem, który jest zbudowany z jednostek kwasu D- i L-glutaminowego połączonych amidowym...
wzrost aktywna w postaci anionu Synteza: pochodna tryptofanu, synteza w dwóch reakcjach (dekarboksylacja...
/składnikami błon biologicznych? Wolne kwasy tłuszczowe Sfingolipidy Triacyloglicerole Fosfolipidy Cholesterol...
-białkowej (drożdże paszowe) WYTŁOKI - MAKUCHY 12% tłuszczu kwas oleinowy linolowy linolenowy erukowy...
amoniogenezie zachodzi jedynie w obecności: glutaminy i kwasu glutaminowego, które to aminokwasy są donatorami...
w stronę środowiska wodnego - kwasy tłuszczowe w ogonach fosfolipidów mogą być nasycone (proste ogony...
20 cm3 roztworu trzech różnych aminokwasów, np. alaniny, kwasu glutaminowego i lizyny o stężeniu 1...