To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
PRODUKTY ODPADOWE
Głównymi odpadami przemysłu spożywczego są:
maślanka - produkt uboczny podczas przetwarzania śmietany na masło
serwatka - produkt uboczny powstający przy produkcji serów, twarogów (produkt uboczny przemysłu mleczarskiego)
mleko paszowe - odpady płynne z linii produkcyjnej w przemyśle mleczarskim
wywar gorzelniczy - produkt uboczny przy przetwarzaniu ziemniaków, żyta, kukurydzy, pszenicy na spirytus surowy (pozostałość po oddestylowaniu spirytusu z pofermentacyjnych zacierów np. ziemniaków)
melasa - produkt uboczny przy produkcji cukru spożywczego
śruta rzepakowa - produkt powstały po ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi tłuszczu z rozdrobnionych nasion rzepaku
makuch (tzw. wytłoki) - pozostałości po wyciśnięciu tłuszczu z nasion roślin oleistych: rzepaku, słonecznika, maku, sezamu, soi, lnu, a także orzechów. Stanowią 50-75% masy nasion, zawierają m.in. węglowodany, białka, tłuszcze i sole mineralne (produkt uboczny powstający po tłoczeniu oleju z nasion)
sopstok - produkt uboczny, powstający podczas rafinacji chemicznej surowych olejów roślinnych
SERWATKA
W zależności od technologii produkcji oraz jakości przetwarzanego mleka wyróżnia się dwa rodzaje serwatki: podpuszczkową (słodką)
produkcja serów dojrzewających
pH 6-7
więcej biał, laktozy, tł
kwasową
produkcja twarogów
pH 4,5
Do serwatki przechodzi około 50-60% suchej masy mleka, w tym większość laktozy i około 20% białek mleka.
Około 50% skupionego mleka jest przerabiane z powstawaniem serwatki. Tylko 15-18% serwatki jest przetwarzane.
Główne białka zawarte w serwatce:
ၢ laktoglobulina
ၡ laktoalbumina
Immunoglobuliny
Inne wartości odżywcze zawarte w serwatce:
Wit(B2, B5, B12)
Łatwo przyswajalne jony wapnia i fosforu
Białko serwatkowe stanowi bogate źródło aminokwasów.
Zastosowanie i przetwarzanie serwatki:
Serwatka w proszku (ze względu na zdolność utrzymywania wody oraz właściwości emulgacyjne i żelotwórcze zastosowanie w przetworach garmażeryjnych)
Przetwarzanie na laktozę spożywczą stosowaną w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, mleczarskim
Produkcja koncentratów białek serwatkowych oraz preparatów mlekozastępczych (zastosowanie w żywieniu cieląt, prosiąt) Produkcja żywności dietetycznej i odżywek wysokobiałkowych (ze względu na wysoką wartość odżywczą białka)
(…)
…) WYTŁOKI - MAKUCHY
12% tłuszczu
kwas oleinowy
linolowy linolenowy erukowy
Ponad 32% białka ogólnego
Ponad 11% włókna surowego
Dwa rodzaje wytłoków:
Jadalne- o dużej wartości odżywczej (zawartość białek 15-50%), stosowane jako pasza dla zwierząt (przeżuwacze, ryby)
Niejadalne- stosowane jako nawóz (duża zawartość N P K), jako środki ochrony roślin przed nicieniami, owadami, parazytami
Skład chemiczny…
…- Streptomyces clavuligerus
kwas mlekowy- L.casei
kwas szczawiowy- A.niger
4) Produkcja witaminy B2 (ryboflawiny)- Ashbya gossypii MELASA
Sacharoza: glukoza + fruktoza. Źródłem jest melasa
Melasa- produkt odpadowy w produkcji cukru z buraków cukrowych/ trzciny cukrowej (melasa buraczana/ trzcinowa):
Syrop
Brązowa barwa
50% sacharozy
Konsystencja i skład melasy buraczanej zależy od:
Technologii ekstrakcji…
…/ wodorosiarczanu IV sodu)
Melasa buraczana:
Dużo potasu
Mało fosforu
Melasa z trzciny cukrowej w przemyśle spirytusowym jako melasa surowa/ oczyszczona
Melasa dobrej jakości w formie oczyszczonego koncentratu, częściowo inwertowanego soku cukrowego z trzciny to nie produkt odpadowy z krystalizacji cukru
Afryka Poł
Kuba
Australia
Na zamówienie.
Syrop cukrowy o dużej zawartości popiołu z rafinacji krystalicznej…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)