Podstawy gastronomiczne - wykład 8
- Podstawy gastronomiczne
. Protoalkaloidy – aminy biogenne, powstałe przez dekarboksylację aminokwasów np. dwu i trójmetyloamina, cholina...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
. Protoalkaloidy – aminy biogenne, powstałe przez dekarboksylację aminokwasów np. dwu i trójmetyloamina, cholina...
dekarboksylacji do acetylo- CoA, druga jest przekształcana w wyniku karboksylacji do kwasu szczawiooctwoego...
/powszechną reakcja, wykorzystywana do tworzenia fosfatydyloetanolaminy u bakterii? Dekarboksylacja...
; może ulegać procesowi dekarboksylacji, np. Aminokwasy zasadowe wykazują przewagę grup aminowych, co decyduje...
- sacharaza - dehydrogenacja (odłączenie H2) - dehydrogenaza - dekarboksylacja (odłączenie CO2...
) (hipopirydoksykoza) Bierze udział w regulacji procesów transaminacji i dekarboksylacji. Zwykle niedobór naturalny...
tlenowego: 1. Glikoliza + dekarboksylacja oksydacyjna pirogronianu ma miejsce w cytoplazmie i polega...
biogenne w żywności W organizmach roślinnych i zwierzęcych, zwierzęcych wyniku dekarboksylacji aminokwasów...
wiązań glikozydowych w polisacharydach ścian bakteryjnych (rola glutaminianu i asparaginianu, optimum pH...
Mikrobiologia-pytania z połówki. Kto wyizolował zarazki wąglika? Robert Koch niemiecki lekarz i bakteriolog. Funkcja białkowych otoczek wirusów. Ochronna (chronią kwasy nukleinowe przed działaniem środowiska w okresie bytowania wirusów poza komórkami gospodarza), umożliwiają wirusowi adsorpcję na...