Podział zagrożeń zdrowotnych żywności - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia żywności
Zasada oznaczania ATP metodą bioluminescencji: Oksydatywna dekarboksylacja lucyferyny Lucyferyna...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
Zasada oznaczania ATP metodą bioluminescencji: Oksydatywna dekarboksylacja lucyferyny Lucyferyna...
, dekarboksylacja i deaminacja niektórych aminokwasów Procesy te zachodzą szczególnie intensywnie na etapie...
te nie asocjują się już w aktywny enzym (np. dekarboksylacja glutaminowa z E. coli). Enzymów inaktywujących...
w trzech reakcjach wymagających ATP. Dekarboksylacja-> pirofosforan izopentylu-aktywowana jednostka...
, otrzymamy CGUUGAGC, co da nam następujący efekt: arginina-STOP. Zupełnie co innego...
dekarboksylacji kwasów organicznych 2H++O2-H2O spalanie biologiczne Szereg łańcucha oddechowego Standardowe...
NO, zależnej od Ca2+. Substratem jest Arginina, produktami cytrulina i NO. Syntaza NO potrzebuje tez NADPH, FMN...
półtrwania C5a - jest on w krążeniu niezwykle krótki. Krążący enzym odcina C-końcową argininę z C5a, tworząc...
Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...
pochwy okołowiązkowej, gdzie ulega dekarboksylacji 4. w jej wyniku powstaje Pirogronian (3węgle) i CO2 5...