Wykład - maślarstwo, serowarstwo, kapusta
- Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
- Mikrobiologia przemysłowa
, dekarboksylacja aminokwasów. Histamina z histydyny, tyramina z tyrozyny. Główny składnik kapusty kiszonej...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
, dekarboksylacja aminokwasów. Histamina z histydyny, tyramina z tyrozyny. Główny składnik kapusty kiszonej...
rozpadają się na triozy do kwasu pirogronowego, ktory ulega dekarboksylacji i powstaje aldehyd octowy...
Zasada oznaczania ATP metodą bioluminescencji: Oksydatywna dekarboksylacja lucyferyny Lucyferyna...
, dekarboksylacja i deaminacja niektórych aminokwasów Procesy te zachodzą szczególnie intensywnie na etapie...
te nie asocjują się już w aktywny enzym (np. dekarboksylacja glutaminowa z E. coli). Enzymów inaktywujących...
w trzech reakcjach wymagających ATP. Dekarboksylacja-> pirofosforan izopentylu-aktywowana jednostka...
dekarboksylacji kwasów organicznych 2H++O2-H2O spalanie biologiczne Szereg łańcucha oddechowego Standardowe...
Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...
pochwy okołowiązkowej, gdzie ulega dekarboksylacji 4. w jej wyniku powstaje Pirogronian (3węgle) i CO2 5...
) Charakter kwasowy – (-H+) kwasy karboksylowe, fenole, alkiny Charakter zasadowy – (+H+) aminy, alkany...