Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia żywności
) Aktywność antynowotworowa zwiększona zawartość antyoksydantów, alfa-tokoferol truskawki, brokuły, ziemniak...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
) Aktywność antynowotworowa zwiększona zawartość antyoksydantów, alfa-tokoferol truskawki, brokuły, ziemniak...
= ziemniaki broccoli = brokuły cabbage = kapusta onions = cebule tomatoes = pomidory brussels sprouts...
convar. botrytis) Kalafior właściwy (B. ol. convar. botr. var. botrytis) Brokuł (B. ol. convar. botr. var...
; pożywienie może osłabiać działanie kiedy zawiera duże ilości wit.K (szpinak, brokuły, kapusta, brukselka...
) karczochy burak ćwikłowy rzepa jadalna (stosowana w kosmetykach) karczochy kalafior brokuły kalarepa kapusta...
, brokuł, kalarepa, jarmuż, kap pekińska, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa, brukiew, chrzan; Chenopodiaceae...
, brukselka, brokuły, pomidory, sałata Czynniki wpływające na straty witaminy A: - środowisko kwaśne...
, - jarmuż, - cebula, - czosnek, - pory, - brokuły, - fasolka szparagowa, - groszek zielony, - brukiew...
, gorczyca, kapusta, brokuły) występują tioglukozydy (glukozynolany) c) pochodne (wtórne)- pochodne lipidów...
, płatki owsiane, kukurydza, brokuły) Produkty o zawartości poniżej 100 (większość warzyw i owoców, zbożowe...