Mikrobiologia opracowanie
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Mikrobiologia
wodne - Pseudomonas, Vibrio -> bakterie gnilne 9.Bakterie coli jako bakterie wskaźnikowe wody Bakterie...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
wodne - Pseudomonas, Vibrio -> bakterie gnilne 9.Bakterie coli jako bakterie wskaźnikowe wody Bakterie...
, rośnie pH e) Bakterie gnilne Bacillus- rozwijają się w pH neutralnym. Rozkładają białka, co powoduje...
), które są związkami o właściwościach trujących. Stanowią powszechne produkty działania bakterii gnilnych...
całkowicie rozłożony rozwijają się bakterie gnilne które w warunkach bez tlenowych rozkładają białka mleka...
: ZGORZEL (GANGRENA) - gnicie martwej tkanki w żywym ustroju - na skutek np. zakażeniu bakteriami gnilnymi...
); - hamowanie rozwoju bakterii gnilnych (z gr. coli, Proteus, Pseudomonas); - przywracanie normalnego składu...
TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...
Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...
; rozpuszcza się w benzynie, pęcznieje w ropie naftowej. Nie ulega działaniu bakterii gnilnych, nie pleśnieje...
Wykład 1 25.02.2008r. Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw. Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się: Sezonowość występowania surowca Koniecznością przetworzenia dużych ilości n...