Metody hamowania wzrostu drobnoustrojów - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia żywności
kw octowy obniża pH Peklowanie: Mięso, wędliny Mechanizm: działanie soli i azotynów Solenie: Mięso...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
kw octowy obniża pH Peklowanie: Mięso, wędliny Mechanizm: działanie soli i azotynów Solenie: Mięso...
się z receptorami AhR. Dodatki do żywności: Azotany i azotyny: E 249 azotan III sodu (azotyn sodu) E 250 azotan III...
i azotynami- ilościowe oznaczanie azotynów w paszy. 1.Azotany i azotyny a. Źródła i przyczyny zatruć b...
. Najodpowiedniejszy wydaje się etanol, gdyż zapewnia niższą zawartość azotynów w wodzie po uzdatnieniu. W wyniku...
etap asymilacyjnej redukcji azotanów ściślej reakcję redukcji azotanów do azotynów zachodzącą...
są związki zawierające azot - azotyny. Ich obecność w glebie i wodzie pitnej jest jednak znikoma...
* jako źródło energii wykorzystuje reakcje utleniania amoniaku do azotynów - soli kwasu azotowego (III...
. przemiana NH3 w azotyn NO2 a potem w NO3 pod wpływem bakterii, denitryfikacja proces redukcji azotanów...
biologicznej o nieorganiczne - aniony – chlorki, siarczany, wodorowęglany, azotany, azotyny, fosforany, węglany...
* jako źródło energii wykorzystuje reakcje utleniania amoniaku do azotynów - soli kwasu azotowego (III...