Żywność
- Politechnika Śląska
- Biologia
= synapocholina] Antywitaminy, występujące w pożywieniu, zmniejszają lub znoszą działanie witamin Anty-A: nadmiar...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
= synapocholina] Antywitaminy, występujące w pożywieniu, zmniejszają lub znoszą działanie witamin Anty-A: nadmiar...
mogą być przez organizm człowieka przetwarzane na witaminy. Istnieją również tzw. antywitaminy (np. awidyna w białku jajek...
w organizmie, ale niezdolne do wykonywania tej roli nazywa się antywitaminami. substancje ograniczjące ilość...
LD50 dla pektyny wynosi 50 mg/ kg m.c. surowca. Antywitaminy- związki chemiczne, wykazujące zdolność...
przekształcić w witaminy. ANTYWITAMINY - związki chem. , które inaktywują działanie witamin. Mają podobną bud...
. zawartość w żywności substancji nieodżywczych, jak antywitaminy, które wchodzą w połączenia blokujące...
). Jest antywitaminą kw foliowego, wiąże się 10 tys. razy silniej niż kw foliowy z dehydrogenaza tetrahydrofolianową...
z połączeń z białkami, same wypierają: salicylany, pochodne pirazolonu, antywitaminy K pochodne dikumarolu...