Antywitamina - strona 2

Żywność

  • Politechnika Śląska
  • Biologia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 847

= synapocholina] Antywitaminy, występujące w pożywieniu, zmniejszają lub znoszą działanie witamin Anty-A: nadmiar...

Referaw

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. UR dr inż. Grażyna Jaworska
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1757

mogą być przez organizm człowieka przetwarzane na witaminy. Istnieją również tzw. antywitaminy (np. awidyna w białku jajek...

Witaminy i antyoksydanty

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1603

w organizmie, ale niezdolne do wykonywania tej roli nazywa się antywitaminami. substancje ograniczjące ilość...

Toksykologia wykłady

  • dr inż. Barbara Borcza
  • Toksykologia
Pobrań: 693
Wyświetleń: 2604

LD50 dla pektyny wynosi 50 mg/ kg m.c. surowca. Antywitaminy- związki chemiczne, wykazujące zdolność...

Biochemia - pojęcia

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
  • Biochemia
Pobrań: 455
Wyświetleń: 6433

przekształcić w witaminy. ANTYWITAMINY - związki chem. , które inaktywują działanie witamin. Mają podobną bud...

Żywność i żywienie,witaminy

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Biosfera
Pobrań: 49
Wyświetleń: 826

. zawartość w żywności substancji nieodżywczych, jak antywitaminy, które wchodzą w połączenia blokujące...

Enzymologia - pojęcia na końcowe zaliczenie

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • dr Marzanna Paździoch-Czochra
  • Enzymologia
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1372

). Jest antywitaminą kw foliowego, wiąże się 10 tys. razy silniej niż kw foliowy z dehydrogenaza tetrahydrofolianową...

Antybiotyki - Bakterie

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • prof. nadzw. dr hab. Anna Wiela-Hojeńska
  • Farmakologia
Pobrań: 532
Wyświetleń: 4221

z połączeń z białkami, same wypierają: salicylany, pochodne pirazolonu, antywitaminy K pochodne dikumarolu...