Żywność

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 847
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywność - strona 1 Żywność - strona 2 Żywność - strona 3

Fragment notatki:

Żywność - czy zawsze zdrowa?
Substancje obce w żywności - to takie, które nie spełniają warunków określonych dla środków spożywczych i używek, a mogą znajdować się w nich albo na ich powierzchni
Kontaminacja żywności:
Techniczna - substancje, które w toku produkcji lub obrotu przenikają do środków spożywczych albo pozostają na ich powierzchni, mimo zastosowania prawidłowych technologii
Przypadkowa - substancje, które dostają się do środków spożywczych w sposób niezamierzony albo wskutek nieprzestrzegania zasad higieny lub podczas nieprawidłowego postępowania w czasie produkcji i obrotu
Substancje naturalne działające karcynogennie
Aldehyd octowy [soki owocowe]
Amid kwasu octowego [utlenione wina]
Benzo(b)fluoranten [oleje jadalne]
Safrole [kwiat imbiru, pieprz, gałka muszkatołowa, buraki, cynamon]
Metyloeugenol [gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, orzechy włoskie; syntetyzowany sztucznie, dodawany do lodów, ciast, ciastek, gum do żucia, pasztetów, sosów]
Hydrazyna [grzyby]
Substancje naturalne działające karcynogennie, mutagennie i teratogennie
Furokumaryna [seler, pietruszka, figi]
Amigdalina [migdały, brzoskwinie, morele, śliwki, wiśnie]
Saponiny [soja, szpinak, szparagi, buraki]
Tomatyna [pomidory]
Teobromina [kawa, kakao, herbata]
Vicyna [fasola]
Izocyjanek allylu [rzodkiew]
Układ pokarmowy stanowi główną drogę dostawania się wraz z żywnością substancji obcych wykazujących właściwości karcynogenne, mutagenne, teratogenne.
Działanie wielu substancji obecnych w pożywieniu naturalnym ma bardzo złożone skutki, np. indol-3-metanol obecny m. in. w kapuście: spożyty wcześniej niż produkt zanieczyszczony aflatoksyną B1, redukuje jej własności karcynogenne, a podany później - wzmacnia proces karcynogenezy
Substancje naturalne działające antykarcynogennie i antyoksydacyjnie
Witamina A [olej rybi, wątroba, jaj, mleko i przetwory, warzywa, owoce
Witamina C [warzywa, owoce]
Witamina E [ryby, soja, oleje roślinne, szpinak, jaja]
Lykopen [pomidory]
Reveratrol [czerwone wino]
Flawonidy [herbata, soja, warzywa, owoce]
Selen [owoce morza, cebula, pomidory, kukurydza, orzechy, drożdże piekarnicze]
Antykarcynogeny i antymutanty - kwas linolenowy, witaminy A, C, E, B-karoten, selen, kobalt, lej arachidowy, kwas kofeinowy - zawierają jabłka, banany, winogrona, owoce cytrusowe, brokuły, kapusta i pomidory


(…)

…, ziemniaki
Proteinaz - owies, proso, kukurydza, brukselka, cebula, orzechy
Cholinesterazy - zielone części ziemniaków i pomidorów
Wiele szkodliwych substancji powstaje też w niedojrzałych, przejrzałych i psujących się produktach Alkaloidy
produkty uboczne procesów metabolicznych zachodzących w roślinach [np. kofeina, teofilina, trebromina, chinina, atropina, kodeina, nikotyna, morfina, kokaina]
mogą aktywować witaminę D, prowadząc do zatrucia nią
glikozydy cyjanogenne, np. amygdalina [nasiona moreli, migdałów, brzoskwiń, pigwy, wiśni, jazrębiny], sambunigryna [liście, owoce i nasiona bzu czarnego], wicjanina [nasiona wyki, niektórych gatunków fasoli], ulegają hydrolizie z wydzieleniem cyjanowodoru, który może powodować zaburzenia oddychania komórkowego
mają właściwości karcynogenne, mutagenne…
… w populacji człowieka nowotworów krtani i przewodu pokarmowego
Dodawanie do żywności środków poprawiających [hormonów wzrostu, antybiotyków]
Sposób przygotowania żywności [karcynogenne substancje odnaleziono w mięsie wędzonym, z grilla]
Bakterie są częstym czynnikiem zatruć [Salmonella sp., Shigella sp., Clostridium sp.]
Pasożyty - cysty pierwotniaków[Toxoplasma gondii], metacerkarie przywr, larwy tasiemców, nicieni
Mikotoksyny - aflatoksyny B1, B2, G1, G2 powstające z grzybni Aspergillus Flavus rozwijających się na nasionach bawełny, orzeszkach ziemnych, ziarnach pszenicy, jęczmienia;

... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz