Białka i sacharydy w chemii żywności
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
hydroksyaldehydy (aldozy) / hydroksyketony (ketozy) cukry proste (monosacharydy) mannoza galaktoza glukoza fruktoza...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
hydroksyaldehydy (aldozy) / hydroksyketony (ketozy) cukry proste (monosacharydy) mannoza galaktoza glukoza fruktoza...
Aldolazy katalizują kondensację aldolową ketozy (dihydroksyacetonu) z aldozą (aldehyd 3Pglicerynowy...
I2 + Na2S2O3 Na2S4O6 + 2NaI Metoda Willstaffera Aldozy obok ketoz Zasada metody polega...
II rzędowe do ketonów - cukry do aldoz lub ketoz Wspólną cechą bakterii octowych jest wytwarzanie...
oraz polihydroksyketony. w zależności od długości łańcucha węglowego w grupie aldoz wyróżnia się np.: triozy, pentozy...
oddechowy) Utleniają alkoholcukry do aldoz lub ketoz CH2OH (CHOH)4 CH2OH + NAD+ D - sorbitol CH2OH CO (CHOH...
: aldehyd glicerynowy (aldoza) heksozy D-glukoza (aldoheksoza) dihydroksyaceton (ketoza) pentozy D-fruktoza...
estryfikacja 30. Do węglowodorów należą: a) hydroksykwasy b) aminokwasy c) polihydroksykwasy (aldozy) d...
). Cukier występujący w kwasach nukleinowych jest pentozą należącą do aldoz. Wśród aldo-pentoz istnieje...
. Reakcje przeprowadza transketolaza , enzym przenoszący dwuwęglowy fragment z ketozy na aldozę. Aldehyd 3...