Dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło - strona 3

note /search

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELITA CIENKIEGO

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 35
Wyświetleń: 658

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELITA CIENKIEGO W chorobach jelita cienkiego wskazana jest dieta łatwo strawna i niskoresztkowa (wyjątek: zaparcia atoniczne). Zalecenia żywieniowe: - spożywanie regularnych posiłków, - spożywanie posiłków smacznych i atr...

Żywienie w chorobach nowotworowych

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 28
Wyświetleń: 560

Żywienie w chorobach nowotworowych Epidemiologia chorób nowotworowych w Polsce - W ciągu ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest wzrost udziału chorób nowotworowych jako przyczyny zgonów w Polsce. W Polsce rocznie zapada na nowotwory złośliw...

ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLEKSOWEJ PRZEŁYKU

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 56
Wyświetleń: 462

· ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLEKSOWEJ PRZEŁYKU W chorobie refleksowej przełyku stosowana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie częstych posiłków - min. 4, - spożywanie posiłków o niewielkiej objętości, - ost...

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 42
Wyświetleń: 546

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY W chorobie wrzodowej zastosowanie znajduje dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie posiłków co 3-4 g...

ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 42
Wyświetleń: 553

ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ Zalecenia żywieniowe: - cel diety to zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi, - dieta ubogopurynowa, - ilość dostarczanych tłuszczów w dziennej racji pokarmowej należy ograniczyć do połowy normy, - zwiększen...

Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 385

Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby - encefalopatia wątrobowa Zalecenia żywieniowe: - podaż tłuszczów zależy od indywidualnej tolerancji pacjenta, - w miarę nasilania objawów i upośledzenia czynności wątroby należy stosować dietę niskobiałkową ( 0,5g/kg mc./dobę białka z prod...

ŻYWIENIE W OSTRYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 21
Wyświetleń: 504

ŻYWIENIE W OSTRYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Żywienie w ostrym nieżycie żołądka zależy od fazy choroby. Zalecenia żywieniowe: - pierwsze 24-48 godzin: - zalecana jest głodówka - należy podawać niesłodzone płyny takie jak: - przegotowana woda, - fizjologiczny roztwór NaCl, - herbata bez cukru, - napar...

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM NIEŻYCIE JELIT

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 399

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁM NIEŻYCIE JELIT Dieta w przewlekłym nieżycie jelit powinna być bogatobiałkowa. Zalecenia żywieniowe: - dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu, - podawanie płynów obojętnych, osłaniających i garbnikowych do 1,5-2 l./dobę - zależności od nasilenia

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 483

· ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Przewlekły nieżyt żołądka może mieć różny przebieg. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie częstych posiłków - ok. 5, - spożywanie posiłków o niewielkiej objętości, - spożywanie pokarmów łatwo strawnych, - spożywanie potraw smacznych, urozmaiconych oraz est...

ŻYWIENIE W ZAPARCIU NAWYKOWYM

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 385

ŻYWIENIE W ZAPARCIU NAWYKOWYM Zalecenia żywieniowe - zaparcia spastyczne: - spożywanie pokarmów o temperaturze umiarkowanej, - podawanie błonnika w postaci gotowanych i rozdrobnionych warzyw i owoców, - spożywanie produktów wzmacniających procesy fermentacyjne, - ograniczenie białka zwierzęcego...