Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby

Nasza ocena:

5
Wyświetleń: 385
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby - strona 1

Fragment notatki:

Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby - encefalopatia wątrobowa
Zalecenia żywieniowe:
- podaż tłuszczów zależy od indywidualnej tolerancji pacjenta,
- w miarę nasilania objawów i upośledzenia czynności wątroby należy stosować dietę niskobiałkową ( 0,5g/kg mc./dobę białka z produktów spożywczych),
- białka uzupełnia się przez dożylne podawanie aminokwasów lub diety przemysłowej,
- stanach przedśpiączkowych należy zastosować żywienia dojelitowe lub poza jelitowe,
- ograniczyć podaż sodu i płynów, natomiast zwiększyć potasu w przypadku wystąpienia obrzęków i puchliny brzusznej,
- dieta łatwo strawna,
- wyrównywanie niedoborów cynku,
- posiłki podawane regularnie 5 - 6 razy dziennie w małych objętościach.
Produkty zalecane:
- pieczywo pszenne niskobiałkowe i niskosodowe,
- sosy łagodne zaciągane masłem, zagęszczane skrobia pszenną,
- masło, olej.
Produkty przeciwwskazane:
- kakao,
- płynna czekolada,
- kawa naturalna,
- zwykłe pieczywo, solone
- wędliny,
- konserwy,
- sery dojrzewające, topione,
- ryby wędzone.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz