Dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło - strona 2

note /search

OCENA I MONITOROWANIE STANU ODŻYWIENIA CHORYCH PRZYJMOWANYCH DO LECZEN...

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1008

OCENA I MONITOROWANIE STANU ODŻYWIENIA CHORYCH PRZYJMOWANYCH DO LECZENIA SZPITALNEGO Stan odżywienia, w świetle międzynarodowej terminologii, jest to stan zdrowie wynikający ze zwyczajowego spożycia żywności, wchłaniania i wykorzystania wchodzących w jej skład

Odżywianie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 917

Odżywianie- jest niezbędne do funkcjonowania organizmu, podobnie jak dostarczanie wody i tlenu. Polega na zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na podstawowe składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i wod...

POLISAHARYDY

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 63
Wyświetleń: 896

POLISAHARYDY HOMOGLIKANY- zbudowane z jednego rodzaju monosacharydów SKROBIA-polisacharyd roślinny amyloza + amylopektyna Amyloza (15-20%) -250-300 glukoz powiązanych α-glikozydowo w pozycji 1 4 wewnętrzna część ziaren skrobi, rozpuszcza się w gorącej wodzie dając roztwór koloidowy. Amylopektyna...

PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1771

PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA Cel: -identyfikacja osób z zaburzeniami stanu odżywienia -identyfikacja osób u których istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia -określenie wskazań do pogłębionej oceny stanu odżywienia i leczenia żywieniowego

Tłuszcze jadalne i techniczne

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1127

Tłuszcze jadalne i techniczne Tłuszcze schnące, półschnące i nieschnące Zawartość poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych w wybranych produktach spożywczych Produkt spożywczy Kwasy tłuszczowe     Nasycone (g) Jednonienasycone (...

TRAWIENIE WĘGLOWODANÓW

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1302

TRAWIENIE WĘGLOWODANÓW Enzymy amylolityczne (amylazy) Skrobia (glikogen) Alfa-amylaza ślinowa Dekstryny, maltoza, maltotrioza Alfa-amylaza trzustkowa Dekstryny, maltoza Amylaza jelitowa

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE I NIEPRZYWWAJALNE

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 112
Wyświetleń: 560

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE I NIEPRZYWWAJALNE Przyswajalne- ulegają trawienie i wchłonięciu z przewodu pokarmowego mają wpływ na metabolizm komórkowy i efekt glikemiczny. Nieprzyswajalne- nie ulegają trawieniu i wchłonięciu z przewodu pokarmowego, nie wywołują efektu glikemicznego. Przyswajalne: Glukoz...

ZESPÓŁ LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 182
Wyświetleń: 980

ZESPÓŁ LECZENIA ŻYWIENIOWEGO Zespół leczenia żywieniowego- to zespół osób wyspecjalizowany w leczeniu żywieniowym, który wypełnia zadania organizacji, prowadzenia i monitorowania leczenia żywieniowego. W jego podstawowym składzie znajdują się: lekarze, pielęgniarki, farmaceuci, dietetycy, a w składn...

Żywienie pacjentów ze stomią

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1246

Żywienie pacjentów ze stomią Stomia jest to połączenie światła jelita grubego (kolostomia), cienkiego (ileostomia) lub moczowodu (urostomia) ze skórą. Wykonuje się je najczęściej w przypadku nowotworu jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy) lub m...

ŹYWIENIE W CHOROBACH JAMY USTNEJ I PRZEŁYKU

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 56
Wyświetleń: 784

ŻYWIENIE W CHOROBACH JAMY USTNEJ I PRZEŁYKU W chorobach jamy ustnej i przełyku takich jak m.in. zapalenie jamy ustnej i/lub przełyku, żylaki przełyku, kurcz przełyku czy rak przełyku stosuję się dietę oszczędzającą. Dieta ta oszczędza chory narząd zarówno pod względem mechanicznym, chemicznym jak ...