ŻYWIENIE W CHOROBACH JAMY USTNEJ I PRZEŁYKU
W chorobach jamy ustnej i przełyku takich jak m.in. zapalenie jamy ustnej i/lub przełyku, żylaki przełyku, kurcz przełyku czy rak przełyku stosuję się dietę oszczędzającą.
Dieta ta oszczędza chory narząd zarówno pod względem mechanicznym, chemicznym jak i termicznym.
Zalecenia żywieniowe:
- w przypadku próchnicy zębów należy ograniczyć spożywanie cukru (sacharozy, zastąpienie go innymi substancjami substancjami słodkim, smaku np. aspartam), spożywanie wody fluorowanej oraz suplementów bogatych w ten pierwiastek
- choroby przyzębienia - dieta o twardej konsystencji (jabłka, marchewka) umożliwia naturalne oczyszczenie zębów i pobudza prawidłowe wydzielanie śliny, a także lepsze ukrwienie tkanek fizjologiczne ścieranie się powierzchni zębów.
- spożywane pokarmy powinny zawierać odpowiednie ilości białka, soli mineralnych mineralnych witamin ( szczególnie C,A,D,E i zespołu witamin B).
- należy zwrócić uwagę na konieczność ograniczania nadmiernego spożywania:
białka zwierzęcego, alkoholu, używek
- choroby błon śluzowych jamy ustnej - pojawiają się one często w wyniku niedoborów. Do najczęściej spotykanych zalicza się:
- niedobór witaminy B2
- niedobór witaminy PP
- niedobór żelaza
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)