To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
ŻYWIENIE W ZAPARCIU NAWYKOWYM
Zalecenia żywieniowe - zaparcia spastyczne:
- spożywanie pokarmów o temperaturze umiarkowanej,
- podawanie błonnika w postaci gotowanych i rozdrobnionych warzyw i owoców,
- spożywanie produktów wzmacniających procesy fermentacyjne,
- ograniczenie białka zwierzęcego pochodzącego z mięs bogatych w tkankę łączną,
- głównym źródłem białka powinny być produkty nabiałowe wzmacniających roślinne,
- wykluczenie z diety technik kulinarnych takich jak: smażenie i pieczenie.
Produkty zalecane w diecie:
- główne źródło białka produkty nabiałowe i roślinne,
- produkty wzmacniające procesy fermentacyjne:
- cukier buraczany,
- cukier mleczny,
- woda z miodem o temp. pokojowej,
- soki owocowe i warzywne,
- zsiadłe mleko,
- jogurt,
- kefir,
- wody mineralne.
- namoczone suszone śliwki
- tłuszcz podany na czczo:
- masło,
- oliwa,
- olej.
-duża podaż płynów.
Dieta bogatobłonnikowa bez odpowiedniej ilości płynów również może przyczyniać się do powstawania zaparć.
Produkty przeciwwskazane:
- pieczywo razowe,
- grube kasze ,
- warzywa i owoce wzdymające:
- nasiona roślin strączkowych,
-warzywa kapustne,
- warzywa cebulowe,
- ogórki,
- czereśnie,
- niedojrzałe owoce ze skórką,
- sery dojrzewające,
- potrawy smażone,
- potrawy pieczone,
- potrawy ostro przyprawione.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)