Dr Dobski

note /search

HACCP

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 224
Wyświetleń: 1834

HACCP Podnosząc kwestie standaryzacji zasad współpracy przedsiębiorstw handlowych działających na szczeblu detalicznym z producentami i podmiotami zajmującymi się dystrybucją produktów spożywczych, należy zwrócić uwagę na system HACCP. Warto jednak pamiętać, że istotą tego systemu jest nie tylko...

Standard BRC

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1169

Standard BRC (Global Standard Food) Standard BRC należy do najbardziej popularnych standardów bezpieczeństwa żywności. Prace nad opracowaniem tego Standardu rozpoczęły się w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych XX wieku w Wielkiej Brytanii. Było to konsekwencją problemów z jakimi borykali się ...

System GAP

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1246

System GAP (Good Agriculture Practice) W celu zabezpieczenia się na wypadek ewentualnych roszczeń klientów związanych z oferowaniem żywności, która mogłaby stanowić dla nich zagrożenie, w 1997 roku największe europejskie sieci supermarketów ...

System zarządzania jakości zgodny z normą ISO serii 9000 z 2000 roku...

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 119
Wyświetleń: 861

System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO serii 9000 z 2000 roku Wdrożenie systemu zapewnienia jakości w przedsiębiorstwie handlowym może zostać zrealizowane w oparciu o standardy zawarte w normach ISO serii 9000. Wytyczne zawarte w tych normach pozwalają wdrażać system jakości w każdej orga...

Systemy GMP

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1470

Systemy GMP (Good Manufactoring Practice) i GHP (Good Hygenic Practice) Systemy GMP i GHP są bardzo ściśle związane z systemem HACCP. Można przyjąć, że są nawet jego integralną częścią, ponieważ stanowią warunek wstępny przy wdrażaniu HACCP. GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) - obejmuje działania,...

Akredytacja zakładów opieki zdrowotnej

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1232

Akredytacja zakładów opieki zdrowotnej zgodnie z wymaganiami centrum kontrolowania jakości w Krakowie Akredytacja- metoda zapewnienia jakości. Polega na przeprowadzeniu przeglądu placówki opieki zdrowotnej w oparciu o określone standardy akred...

Geneza powstania jakości

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1099

Geneza powstania jakości Istota pojęcia: Stopień skomplikowania usług i nowoczesna technologia mogą powodować częstsze usterki dlatego wymagają większego skupienia jakości Zapewnienie jakości: Pojęcie zapewnienia jakości pojawiło się w połowie XX w. w USA wraz z wdrożeniem programów przemysłowych...

Istota TQM - definicja

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 154
Wyświetleń: 1883

Istota TQM TQM - to zespołowa filozofia zarządzania przedsiębiorstwem, zgodnie z którą „potrzeby klienta oraz cele przedsiębiorstwa są nierozłączne” TQM - filozofia zarządzania uznająca za priorytet zadowolenie klienta: TQM wymaga takiego zaprojektowania działań przedsiębiorstwa, które będzie obe...

Jakość w produkcji i jej aplikacje do usług

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Zarządzanie jakością
Pobrań: 28
Wyświetleń: 742

Jakość w produkcji i jej aplikacje do usług Istotnym momentem w rozwoju podejścia do jakości był przełom lat 70 i 80 XX wieku. Można było zaobserwować wprowadzenie sfery usług w obszar badań nad jakością. Zajmowali się tym uczeni ze szkoły nordyckiej. Ch. Gronroos - uważa, że usług jest postrzegana...