To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Systemy GMP (Good Manufactoring Practice) i GHP (Good Hygenic Practice) Systemy GMP i GHP są bardzo ściśle związane z systemem HACCP. Można przyjąć, że są nawet jego integralną częścią, ponieważ stanowią warunek wstępny przy wdrażaniu HACCP.
GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) - obejmuje działania, które należy podjąć i warunki, które należy spełnić, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności zgodnie z przeznaczeniem. Zasady GMP najczęściej są przedstawiane w formie tzw. Kodeksów Dobrych Praktyk, które zawierają zalecenia, jakie muszą spełniać producenci żywności. Zalecenia te obejmują zalecenia sanitarne obowiązujące na terenie danego kraju dotyczące produkcji i obrotu żywnością.
GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) dotyczy działań, które muszą być podjęte i warunków sanitarno - epidemiologicznych, które muszą być zagwarantowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością, aby zagwarantować jej bezpieczeństwo.
GMP i GHP w praktyce obejmują, zatem następujące aspekty związane z produkcją i obrotem żywnością:
lokalizacja i otoczenie zakładu,
budynki i pomieszczenia oraz ich układ funkcjonalny,
surowce i materiały,
maszyny i urządzenia,
przechowywanie i transport,
zaopatrzenie w wodę,
gospodarka odpadami,
pomieszczenia socjalne,
higiena personelu,
profilaktyka i zwalczanie szkodników ( program DDD),
procesy czyszczenia, mycia i dezynfekcji,
szkolenia personelu,
reklamacje konsumenckie.
Personel wykonując poszczególne czynności musi nie tylko się stosować do ściśle określonych procedur i instrukcji, ale także potwierdzać ich wykonanie w odpowiednich dokumentach.
Wdrażając system GMP i GHP w Polsce należy kierować się przepisami określającymi wymogi sanitarne, które są uregulowane w:
rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie warunków sanitarnych i higienicznych w obrocie środkami spożywczymi sprzedawanymi luzem, łatwo psującymi się dietetycznymi środkami spożywczymi, sypkimi i nieopakowanymi środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi środkami spożywczymi (Dz. U. Nr 234, poz. 1976)
rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r w sprawie wymagań higieniczno - sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz. U. Nr 234, poz.1979).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)