Żywność funkcjonalna - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1113
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywność funkcjonalna - omówienie - strona 1 Żywność funkcjonalna - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Żywność funkcjonalna
(definicja, sposoby działania, podział ze względu na specyficzność składu, podział ze względu na rodzaj zaspakajanych potrzeb)
Żywność funkcjonalna - definicja:
To specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie większy niż ten, który wynika z obecności w niej składników niezbędnych. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucie i/lub zmniejszanie ryzyka chorób.
Formą żywność funkcjonalna nie może różnić się od żywności konwencjonalnej i powinna być spożywana jako część składowa zwyczajowej, normalnej diety przeciętnego człowieka.
Dlatego żywność funkcjonalna nie może występować w formie tabletek ani kapsułek
Nutraceutyki - związki bioaktywne wyizolowanie z żywności i skoncentrowane w postaci kapsułek czy tabletek - USA, wwielka Brytania
Badania żywności funkcjonalnej:
1) Prowadzone przez niezależne ośrodki naukowe
2) Prowadzone na odpowiednio dużej populacji ludzkiej
3) Długotrwałe
Sposób działania żywności funkcjonalnej- 4 kierunki
1) Hamowanie zmian degeneracyjnych ustroju lub działania lecznicze w przebiegu niektórych schorzeń
2) Poprawa podaży składników odżywczych w stanach fizjologicznych zwiększonego zapotrzebowania (np. intensywny wzrost, ciąża, okresy rekonwalescencji, sport)
3) Komponowanie prawidłowej diety w specyficznych stanach chorobowych (np. w alergiach i nietolerancjach pokarmowych, cukrzycy)
4) Poprawa nastroju i zwiększenie wydolności psychofizycznej organizmu
Żywność funkcjonalną dzielimy na (kryterium specyficzność składu):
1) Wzbogaconą (poprzez dodanie składnika, którego niedostateczna podaż sprzyja zaburzeniom zdrowotnym): produkty mleczne, zbożowe, mięsne
2) Niskoenergetyczna: produkty mleczne, margaryny, napoje, soki, słodycze, wędliny
3) Wysokobłonnikową: produkty zbożowe (pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe)
4) Probiotyczną: produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, mleko acydofilne), napoje
5) O obniżone zawartości sodu: sól, pieczywo, sery dojrzewające, wędliny
6) O obniżonej zawartości cholesterolu: margaryny, sery, wędliny
7) Energetyzującą: napoje z guaraną, tauryną, kofeiną
Kryterium: rodzaj zaspakajanych potrzeb:
1) Dla kobiet w ciąży i karmiących
2) Dla niemowląt
3) Dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu
4) Hamującą procesy starzenia
5) Dla osób w podeszłym wieku
6) Zmniejszająca ryzyko chorób krążenia


(…)

…) Zmniejszająca ryzyko osteoporozy
9) Dla osób obciążonych stresem
10) Dietetyczną dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia
11) Dla sportowców
12) Wpływająca na nastrój i wydolność psychofizyczną
Żywność nie zawsze jest zdrowa
Surowce spożywcze: intensyfikacja produkcji rolniczej (środki ochrony roślin, pasze, sposób hodowli, uprawy, nowe odmiany i rasy)
Duży stopień przetworzenia żywności
Deficyt…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz