To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Żywność funkcjonalna
(definicja, sposoby działania, podział ze względu na specyficzność składu, podział ze względu na rodzaj zaspakajanych potrzeb)
Żywność funkcjonalna - definicja:
To specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie większy niż ten, który wynika z obecności w niej składników niezbędnych. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucie i/lub zmniejszanie ryzyka chorób.
Formą żywność funkcjonalna nie może różnić się od żywności konwencjonalnej i powinna być spożywana jako część składowa zwyczajowej, normalnej diety przeciętnego człowieka.
Dlatego żywność funkcjonalna nie może występować w formie tabletek ani kapsułek
Nutraceutyki - związki bioaktywne wyizolowanie z żywności i skoncentrowane w postaci kapsułek czy tabletek - USA, wwielka Brytania
Badania żywności funkcjonalnej:
1) Prowadzone przez niezależne ośrodki naukowe
2) Prowadzone na odpowiednio dużej populacji ludzkiej
3) Długotrwałe
Sposób działania żywności funkcjonalnej- 4 kierunki
1) Hamowanie zmian degeneracyjnych ustroju lub działania lecznicze w przebiegu niektórych schorzeń
2) Poprawa podaży składników odżywczych w stanach fizjologicznych zwiększonego zapotrzebowania (np. intensywny wzrost, ciąża, okresy rekonwalescencji, sport)
3) Komponowanie prawidłowej diety w specyficznych stanach chorobowych (np. w alergiach i nietolerancjach pokarmowych, cukrzycy)
4) Poprawa nastroju i zwiększenie wydolności psychofizycznej organizmu
Żywność funkcjonalną dzielimy na (kryterium specyficzność składu):
1) Wzbogaconą (poprzez dodanie składnika, którego niedostateczna podaż sprzyja zaburzeniom zdrowotnym): produkty mleczne, zbożowe, mięsne
2) Niskoenergetyczna: produkty mleczne, margaryny, napoje, soki, słodycze, wędliny
3) Wysokobłonnikową: produkty zbożowe (pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe)
4) Probiotyczną: produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, mleko acydofilne), napoje
5) O obniżone zawartości sodu: sól, pieczywo, sery dojrzewające, wędliny
6) O obniżonej zawartości cholesterolu: margaryny, sery, wędliny
7) Energetyzującą: napoje z guaraną, tauryną, kofeiną
Kryterium: rodzaj zaspakajanych potrzeb:
1) Dla kobiet w ciąży i karmiących
2) Dla niemowląt
3) Dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu
4) Hamującą procesy starzenia
5) Dla osób w podeszłym wieku
6) Zmniejszająca ryzyko chorób krążenia
(…)
…) Zmniejszająca ryzyko osteoporozy
9) Dla osób obciążonych stresem
10) Dietetyczną dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia
11) Dla sportowców
12) Wpływająca na nastrój i wydolność psychofizyczną
Żywność nie zawsze jest zdrowa
Surowce spożywcze: intensyfikacja produkcji rolniczej (środki ochrony roślin, pasze, sposób hodowli, uprawy, nowe odmiany i rasy)
Duży stopień przetworzenia żywności
Deficyt…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)