Suplement diety - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 672
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Suplement diety - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Suplement diety
Środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzony do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożycia w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego. Dziennik Ustaw RP Nr 171, poz. 1225. 27.09.2006.
Ustalenie UL
- Naukowy Komitet ds. Żywności EC Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (SCF/EFSA)
- Rada Żywności i Żywienia, Instytut Medyczny USA (FNB)
- Grupa Ekspertów ds. Witamin i Składników Mineralnych Wielkiej Brytanii (UK EVM).
Zadanie ustalenia ilości witamin i składników mineralnych w suplementach diety w Unii Europejskiej jest w gestii zarządzających rynkiem:
- Komisja Europejska
- Państwa Członkowskie
Raport doradców
- ERNA - European Responsible Nutrition Aliance - EHPM - European Federation Association of Health Products Manufactures Zasady bezpieczeństwa art. 5 Dyrektywa Europejska dotycząca suplementów diety
Maksymalne ilości witamin i składników mineralnych obecnych w suplementach diety w dziennej zalecanej przez producenta porcji ustala się biorąc pod uwagę:
a) górne bezpieczne poziomy witamin i składników mineralnych ustalone na podstawie naukowej oceny ryzyka, w oparciu o akceptowane dane naukowe, biorąc pod uwagę, jeśli to właściwe zmienne stopnie wrażliwości różnych grup konsumentów,
b) spożycie witamin i składników mineralnych wynikające z innych źródeł diety, z uwzględnieniem żywności wzbogacanej.
Przy ustalaniu maksymalnych poziomów, o których mowa w paragrafie 1, należy wziąć pod uwagę zalecane spożycie witamin i składników mineralnych dla danej populacji.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz