Wykład - surowce zwierzęce i ich znaczenie, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 525
Wyświetleń: 1995
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - surowce zwierzęce i ich znaczenie, sem IV - strona 1 Wykład - surowce zwierzęce i ich znaczenie, sem IV - strona 2

Fragment notatki:

Surowce zwierzęce i ich znaczenie w produkcji żywności
-przez pojęcie surowce rozumie się naturalne produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego, które stanowią materiał wyjściowy do wszelkich procesów technologicznych i uzyskania gotowego wyrobu.
Do surowców zwierzęcych zaliczamy:
-mleko
-mięso
-jaja
-miód
-wełnę
-skóry i pierze
Pogłowie zwierząt gospodarskich w różnych regionach świata (FAOSTAT 2009)
Bydło
-Polska (1961) - 9.2 mln. szt. (1980)- 12.6 mln. szt. (2008)- 5.8 mln. szt
Trzoda chlewna
(1961)- 13,4 (1980)- 21,3 (2008) 15,4
Owce
3,5 / 4,2/ 0,3
Kozy
-/ -/ 0,1
Kurczaki
62,5/ 79,3/ 128,8
Podział żywności według pochodzenia:
-produkty roślinne
-produkty zwierzęce
Ze względu na wartość odżywczą produkty można podzielić na kilka do kilkunastu grup.
produktu zbożowe
mleko i przetwory (bez masła)
jaja
mięso i ryby
masło
tłuszcze różne
ziemniaki
warzywa i owoce, zawierające dużo ilości witaminy C
warzywa i owoce zawierające duże ilości karotenów
inne warzywa i owoce
suche nasiona roślin strączkowych
cukier i słodycze
W zależności od stopnia przetworzenia i utrwalenia żywności:
-naturalne produkty nie przetworzone i nie utrwalone, np. ziemniaki, jaja, świeże ryby
-produkty mało przetworzone, zbliżone pod względem świeżości i naturalności do surowca
- konserwy- produkty utrwalone, w których zachowany jest częściowo pierwotny charakter surowca (np. zamrożone truskawki, fasola w puszcze), a zmiany są wywołane przygotowaniem surowca i metodą utrwalenia.
- przetwory- w których surowiec zatracił swoje pierwotne cechy, a trwałość produktu uzyskiwana jest dzięki samej metodzie przetwarzania, np. cukier w dżemie
Produkty o cechach odmiennych od surowca
-produkty pochodne przetworzone- wyizolowane i przetworzone składniki surowców rolnych, np. karmel z cukru
-produktu pochodne czyste- wyizolowane składniki surowców rolnych, np. skrobia, olej
- wytwory- produkty otrzymane na drodze mikrobiologicznej mające charakter całkowicie różny od surowca, np. etanol, kwas mlekowy
Klasyfikacja żywności:
-według branż przemysłu spożywczego (np. mięsne, mleczarskie)
-głównego składnika (np. białkowe, tłuszczowe)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz