Urządzenia chłodnicze

Nasza ocena:

3
Pobrań: 630
Wyświetleń: 3479
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Urządzenia chłodnicze - strona 1

Fragment notatki:

URZĄDZENIE CHŁODNICZE Urządzenie chłodnicze dla gastronomii można podzielić na: urządzenie chłodnicze magazynowane do przechowywania niezbędnych zapasów produktów spożywczych
urządzenie chłodnicze technologiczne, stosowane w produkcji lub obróbki półfabrykatów i wyrobów gotowych
urządzenia chłodnicze ekspozycyjne stosowane jako wyposażenie sal konsumenckich w zakładach gastronomicznych
Urządzenie technologiczne: Do tego typu urządzeń zaliczamy:
stoły chłodnicze
stoły chłodnicze sałatkowe
stoły chłodnicze do pizzy
szybkoschładzacze i szybkozamrażacze
maszyny do lodu
Urządzenia chłodnicze - szybkoschładzacze i szybkozamrażacze Służą do szokowego (w czasie 60 - 180min) schładzanie lub zamrażanie potrawy poddanej wczesnej obróbce termicznej.
Zasada działania jest jak najszybsze schładzanie gorącego dania od temperatury 70C do 30C lub poniżej -18C
Poprzez zastosowanie tych urządzeń podnosimy bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności poprzez:
szybka redukcja temperatury potrawy w zakresie uważanym za niebezpieczny punkt widzenie rozwoju bakterii chorobotwórczych.
Przechowywanie dań w precyzyjnie utrzymanym zakresie temperatur co jest szczególnie ważne w przypadku schładzania.
Urządzenia chłodnicze - kostkarki do lodu. Służą do produkcji lodu konsumpcyjnego i najczęściej....
Maszyny do lodów Są to:
maszyny do lodów tradycyjnych
automaty do lodów automaty do produkcji shake`ów
automaty do napojów na bazie lodu
Urządzenie chłodnicze ekspozycyjne - do tego typu zaliczamy: przeszklone szafy chłodnicze
witryny lody chłodnicze
barki sałatkowe
witryny lodów jadalnych
Szafy chłodnicze Niedogodnością jest konieczność otwierania drzwi, ale zabezpiecza to przed nadmierna wymiana ciepła z otoczeniem.
Barki sałatkowe Służą do ekspozycji samoobsługowej składników lub gotowych sałatek.
Witryny do lodów Zaleta jest łatwy dostęp przez obsługującego
Wady: wysokie straty ciepła, mała powierzchnia ekspozycji.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (3)

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Mateusz napisał(a):

2016-06-09 11:11:15

vnhbgvfccf

Mateusz napisał(a):

2016-06-09 11:10:50

moze być

Małgosia napisał(a):

2016-04-24 13:24:24

przydatna:)