Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 137

Leki stosowane w leczeniu choroby wrzodowej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 28
Wyświetleń: 413

Leki stosowane w leczeniu choroby wrzodowej: 1. hamujące wydzielanie kwasu solnego - blokujące receptory muskarynowe (pirenzepina, telenzepina) - blokujące receptory histaminowe H2 (cymetydyna, ranitydyna, nizatydyna, famotydyna) - inhibitory...

Leki wspomagające - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 462

Leki wspomagające • alkalizująco - osłaniające (związki Ca, Mg, Al i inne) - są najstarszymi lekami w ch.wrz., obecnie nie są stosowane w monoterapii, stanowią grupę leków wspomagających o działaniu głównie objawowym - najczęściej stosowane: w...

Leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 21
Wyświetleń: 679

Leki zmniejszające wydzielanie żołądkowe Kom. okładzinową pobudzają 3 podstawowe czynniki: - gastryna - układ cholinergiczny - histamina W praktyce klinicznej zastosowanie znalazły leki blokujące receptory cholinergiczne oraz histamin. H2 Lek...

Model zarządzania ryzykiem dla maksymalnych poziomów witamin - omówien...

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 455

Model zarządzania ryzykiem dla maksymalnych poziomów witamin i składników mineralnych w suplementach diety Składnik odżywczy Środek zarządzania ryzykiem Grupa A Brak dowodu na ryzyko w zakresie aktualnego spożycia; nie stanowi ryzyka dla zdrowia człowieka Witamina B1, Witamina B2,

MSL - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1057

Obliczanie MSL Uwzględniając spożycie z dietą (łącznie z żywnością wzbogaconą) i wodą oraz współczynnik zarządzania ryzykiem Witaminy MSL = UL - (MHI x 150%) Składniki mineralne MSL = UL - [(MHI x 110%) + IW] Na podstawie powyższych danych tabela wartości MSL dla składników grupy B Składnik MS...

Przewlekłe zapalenie trzustki - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 588

PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki powinna być wysokoenergetyczna, niskotłuszczowa oraz niskoresztkowa. Zalecenia żywieniowe: - stosowanie preparatów zawierających trawienne enzymy trzustkowe, - spożywanie 5-6 posiłków dziennie , - spożywanie posiłków o małej o...

Kliniczny zarys chorób - rys historyczny

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 392

Rys historyczny I wojna światowa - British Rojal Socjety - raport z zapotrzebowania ludności na żywność 1925 - 37 - Organizacja Zdrowia Ligi Narodów - dane o żywności i żywieniu, w tym zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki mineraln...

Sposób odżywiania - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 427

Sposób odżywiania: niedoborowy: ilościowo, jakościowo (undernutrition) nadmierne spożycie żywności i składników pokarmowych (overnutrition) Konsekwencje: - nieprawidłowy stan fizyczny i psychiczny - podatność na choroby(obniżona odporność ogólnoustrojowa) - zmniejszona wydajność pracy - przed...

Suplement diety - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 42
Wyświetleń: 546

Suplement diety Środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzony do obrotu w formie umożliwiającej da...