SUBSTANCJE SŁODZĄCE
półsyntetyczne substancje słodzące
laktitol E996 (słodkość 0,3-0,5)
izomalt (0,4-0,5)
mannitol (0,5-0,6)
sorbitol E420 (0,5-0,6)
maltitol E965 (0,6-0,9)
ksylitom E967 (1,0)
Właściwości: -słodkie
-obniżona wartość kaloryczna
-nie wywołują próchnicy zębów
-powodują uczucie chłodu w ustach
-nadmiar ( 20-40g) powodują biegunkę
ADI- nie określone
Zastosowanie: -napoje
-gumy do żucia
-cukierki
-desery mrożone -żywność dietetyczna
SYNTETYCZNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE
Aspartam- E951 (słodkie 160-200)
Sacharyna - E954 (300- 500)
Acesulfam- E950 (130-200)
Taumatyna- E957 (jest otrzymywana przez wodną ekstrakcję (pH=2,5-4) osłonek owocu naturalnej odmiany Thaumatococcus danielii (Benth)
-słodkość 2000- 3000
-polipeptyd zbudowany z 207 aminokwasów
(…)
… do żucia
-cukierki
-desery mrożone -żywność dietetyczna
SYNTETYCZNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE
Aspartam- E951 (słodkie 160-200)
Sacharyna - E954 (300- 500)
Acesulfam- E950 (130-200)
Taumatyna- E957 (jest otrzymywana przez wodną ekstrakcję (pH=2,5-4) osłonek owocu naturalnej odmiany Thaumatococcus danielii (Benth)
-słodkość 2000- 3000
-polipeptyd zbudowany z 207 aminokwasów
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)