To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Struktura logiczna symboli kodowych: 1) dla EAN - 13:
xxx tzw. flaga lub prefiks - oznacza kraj pochodzenia
xxxx numer producenta
xxxxx numer indywidualny produktu
x cyfra kontrolna
2) dla EAN - 8:
xxx prefiks kraju
xxxx numer produktu
x cyfra kontrolna
Prefiksy nadawane przez IANA:
00-09 USA i Kanada
30-37 Francja
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Bezpieczeństwo żywności prekursorem jakości konsument jest najważniejszy! Bezpieczeństwo żywności - ogól warunków, które muszą być spełnione i działań które muszą być podejmowane na wyższych etapach produkcji i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.
Wg Codex Alimentarius, 1997: to zapewnienie, że żywność nie spowoduje szkody na zdrowiu i życiu konsumenta, jeśli jest przygotowana i/lub zjedzona zgodnie z zamierzonym przeznaczeniem.
Konsument nie jest w stanie sam sprawdzić przed spożyciem czy żywność jest bezpieczna. Bezpieczeństwo żywności musi być prawnie zapewnione.
Strategia bezpieczeństwa żywności:
Kwiecień 1997 - Komisja Europejska publikuje „ Zielona Księgę ”
1997-2000 - konsultacje, opinie, organizacje konsumenckie, producentów
Biała księga - dotycząca bezpieczeństwa żywności: nowe podejście:
zapewnienie wysokiego standardu bezpieczeństwa żywności;
odzyskanie społecznego zaufania do:
nauki i technologii
prawa żywności
kontroli żywności
wsparcie dla wdrożenia prawa
zapewnienie przejrzystości i otwartości działań
zapewnienie przewidywalnych warunków prawnych działania dla naukowców, producentów, dostawców i handlu;
Nowy harmonogram realizacji prawa żywnościowego:
bezpieczeństwo żywności „od pola do nauki”
zasady ogólne prawa żywnościowego;
nowe ramy prawne dotyczące pasz;
skoordynowane podejście do higieny;
kompletacja i uaktualnienie regulacji sektorowych (np. dodatków, kontaminantów, pestycydów, itp.);
opracowanie legislacji dotyczącej kontroli;
unowocześnienie regulacji dotyczących znakowania;
wzięcie pod uwagę problematyki żywienia
Zmiany strukturalne:
ustanowienie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa żywności:
wdrożenie naukowych zasad analizy ryzyka;
rozdzielenie oceny ryzyka od zarządzania;
opracowanie zasad komunikacji ryzyka;
wzmocnienie współpracy z i między krajami członkowskimi;
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)