To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ustawodawstwem żywnościowym w ramach UE zajmuje się wiele współpracujących ze sobą instytucji:
- Komisja Wspólnot Europejskich, która odgrywa najważniejszą rolę w harmonizacji i jest inicjatorem propozycji i zleceń.
- Grupa Robocza ds. Żywności, zajmująca się przygotowaniem projektów aktów prawnych dot. żywności.
- Stały Komitet ds. Żywności, organ opiniodawczy Komisji Wspólnot Europejskich.
- Rada Ministrów UE, organ decyzyjny zatwierdzający akty prawne
- Parlament Europejski, rola konsultacyjna
- Komitet Naukowy ds. Żywności, udzielający bezstronnych naukowych porad związanych z ochrona zdrowia, bezpieczeństwem konsumentów, składem żywności, stos. dod. do żywności i zanieczyszczeniami. Prawo UE jest ustanowione aktami prawnymi:
- Rozporządzenia - obowiązują w całości we wszystkich państwach członkowskich
- Dyrektywy - adresowane do krajów członkowskich i są dla nich wiążące w zakresie celów jakie mają być osiągnięte. Sposób i metody wskazania treści dyrektyw do prawa krajowego zależy od decyzji danego państwa. C - są w dyskusji
L - obowiązują w prawie przepisy prawne, stosowane, zatwierdzone. Dyrektywy ramowe: substancje dodatkowe.
Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius) - utworzony przez FAO i WHO, którego celem jest ochrona zdrowia konsumentów oraz zapewnienie uczciwej praktyki w produkcji i handlu żywnością.
Komitet Europejski FAO i WHO ds. dodatków do żywności wpr. wartośc ADI.Wartość ta jest wyrażona w mg/kg masy ciała człowieka i obejmuje ogólną ilość substancji, która zgodnie z obecnym stanem wiedzy może być pobierana przez człowieka ze wszystkich źródeł surowcowych przez całe zycie bez szkody dla organizmu.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)