Pojęcie, przedmiot i źródła prawa żywnościowego
Prawo rolne to dyscyplina dla której produkt rolny jest produktem wyjściowym. Prawo żywnościowe zaczęło rozwijać się głównie wokół kwestii związanych z wytwarzaniem pomocowe obrotem produktem rolnym przetworzonym, przeznaczonym do spożycia przez ludzi w połączeniu z ochroną zdrowia konsumenta żywności.
Zakres prawa żywnościowego:
- bezpieczeństwo produktu jakim jest żywność,
- wytwarzanie żywności,
- obrót żywnością
Źródła:
Krajowe:
- ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia,
Wspólnotowe:
- Zielona Księga z 1997 roku, w której ustalono podstawowe cele prawa żywnościowego;
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego pomocowe Rady UE 178/2002/WE ustanawiające ogólne zasady pomocowe wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności oraz ustalające procedury w sprawach bezpieczeństwa żywności.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)